INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pasivno hlađena Olimpija rezidencija je moderan dom u preriji

20.04.2015. | Contemporist

Olimpija rezidencija u Jelmu, SAD, zavređuje nadimak „modernog doma u preriji“ sa svojim šarmom seoske kuće i inovativnim tehničkim sistemima. Projektovna od strane arhitektonskog biroa Coates Design Architecture, kuća od 205 metara kvadratnih je iskoristila većinu svog skromnog budžeta sa elegentnim dizajnom koji spaja prirodne elemente sa modernom arhitekturom.

U skladu sa sloganom „odgovorne arhitekture“ arhitektonskog biroa, ekološki osetljiva Olimpija rezidencija je izgrađena sa podnim grejanjem, pasivnom ventilacijom i prirodnim materijalima.

Klijenti su tražili jednostavnu, a ipak savremenu kuću koja naglašava vezu sa prirodom. Za razliku od estetike seoske kuće koja je uobičajena za ovaj deo SAD-a, dizajn Olimpija kuće odlikuje ravan krov i fasada presvučena velikodušnim količinama stakla, drveta i štuko elemenata, kao i sa akcentima u vidu metalnih panela. Betonski zid ispran kiselinom je podignut ispred staklenog dnevnog boravka kako bi se obezbedila privatnost i stvorilo intimno dvorište.

Savremena otvorena kuhinja, trpezarija i dnevna soba sačinjavaju srž kuće. Prostor obložen brezovinom je ograđen na južnoj i severnoj strani sa staklenim zidovima od poda do plafona koji pružaju poglede na brda i močvare imanja od 7 hektara.

Pored ovih prelepih pogleda na pejzaž, spoj kuće sa prirodom je ojačan kroz korišćenje prirodne brezovine i kedrovine koji aludiraju na šumovito okruženje, sa betonskim podovima u zemljanim bojama koji se protežu do spoljašnjeg otvorenog dvorišta.

Energetski efikasan dom koristi prirodnu ventilaciju, grejanje na zahtev, kao i CFL i LED rasvetu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;