INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stara australijska crkva pretvorena u moderno prebivalište

01.04.2015. | Inhabitat

Na periferiji grada Adelejd, Australija, crkva stara 135 godina je pretvorena u idilični životni prostor. Spreda gledano, prebivalište izgleda kao obična, skromna bogomolja, ali unutra, visoki plafoni i lukovi stvaraju osećaj spokojstva. U paru sa pedantno odrađenim pejzažnim uređenjem, neobični dom je bio na tržištu samo nekoliko dana pre nego što je prodat.

Stara kamena kapela je podignuta od bazalta 1877. godine. Iako je njena religiozna namena odavno ukinuta, fasada i dalje ima originalno crkveno zvono, koje je zvonilo za malo selo koje ga okružuje preko sto godina.

Unutar vrata u obliku luka, posetioci nailaze na dnevnu sobu dvostruke spratne visine. Unutrašnjost je transformisana u ultra moderan prostor, sa elegantnim belim zidovima koji vode do rustičnog drvenog plafona.

Iako su vitraži nažalost zamenjeni sa običnim staklima, prvobitni bogoto lučni oblici su ostali, i oni su u kontrastu sa savremenim komadima nameštaja, bilijarskim stolom i raznim modernim umetničkim delima.

Zadnji deo crkve je mesto gde se istorijska struktura susreće sa modernim sjajem. Erkeri su dekorisani sa lučnim drvenim oknima koji imitiraju unutrašnje lukove, a prozori se otvaraju ka velikom otvorenom trepezarijskom prostoru koji je smešten pored male fontane.

Ovaj dom može delovati staromodno i istorijski kada se sagledava sa spoljašnjih strana, ali njegova unutrašnja transformacija je moderna i elegantna, spajajući najbolje karakteristike oba sveta u jedno moderno prebivalište.

 

Komentari: 1

marko 09.04.2015 10.48.55

a u oltaru televizor. svaka čast za tekst i veličanje satanizma. mogli biste da predložite "nevljadinim organizacijama" da pokrenu akciju i za naše crkve. zgrožen sam.

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;