INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Planinska koliba nalik svemirskom brodu

31.03.2015. | Arch Daily

Strogi građevinski i urbanistički propisi i teški uslovi na licu mesta nisu nimalo dorasli arhitektonskom birou Patkau Architects. Vankuverska firma je prevazišla ove izazove u svom jedinstvenom projektu Hadaway kuće, koja je nalik svemirskom brodu.

Smeštena na snežnoj severozapadnoj padini u Britanskoj Kolumbiji, planinska koliba obložena drvetom pruža predivne panoramske poglede na dolinu Vistler. Njeni oštri uglovi i dramatično nagnuti krov omogućavaju snegu da lako sklizne sa njega, sprečavajući nagomilavanje snežnog prekrivača.

Jedinstvena kuća od 460 metara kvadratnih je obložena sa drvenim daskama i isprekidana sa staklenim trakama i crnim čelikom. Kuća je postavljena na betonskim pločama i zidovima koji čuvaju termalnu masu i štite objekat od ekstremnih temperatura koje su uobičajene u ovom regionu.

Oblik geometrijske kuće nalik klinu je nastao zbog dva glavna razloga: otiska kuće i ograničenja visine, kao i potrebe za savijenim krovom koji bi mogao „da odbacuje sneg u odgovarajuća mesta u okviru parcele“.

Enterijer se poklapa sa geometrijskom fasadom sa svojim ugaonim linijama i savremenom estetikom. Dnevna soba, trpezarija i kuhinja otvorenog plana su smešteni na prvom spratu kuće, koje je obloženo staklom i pruža panoramske poglede na dolinu.

Glavna spavaća soba u kući se nalazi na drugom spratu, dok su gostinjske spavaće sobe i druga spavaća soba ušuškane ispod u prizemlju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;