INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Transformacija stare industrijske zgrade u zeleni stambeni blok u Johanesburgu

25.03.2015. | Dezeen

Napuštena industrijska zgrada u Johanesburgu može dobiti zelenu rekonstrukciju projektovanu od strane njujorškog arhitektonskog biroa Adjaye Associates. Na čelu sa arhitektom Dejvidom Ađajeom, projekat predviđa obnovu Halmark kuće u Maboneng okrugu, transformišući je u luksuzne stanove i hotel. Struktura će biti prepuna sa zelenilom, pošto će balkoni prekriveni biljem krasiti svaki njen sprat.

Zgrada od sedamnaest spratova je izgrađena 1970-ih godina, a prvobitno je korišćena kao masivni centar za industriju poliranja dijamanata, smeštajući fabričke pogone i kancelarije.

Sa nedostatkom tog posla i promenom Maboneng okruga u svetajuće okruženje za umetnike i galerije, stara struktura je savršen okvri za nove stanove. Njena postojeća modularna struktura je olakšala posao birou Adjaye Associates, koji su bili u stanju da iskoriste veći deo postojeće zgrade u novom projektu.

Prvi veliki projekat arhitekte Ađajea u Južnoj Africi, prilagodljivi projekat ponovne upotrebe će transformisati industrijsku zgradu u luksuzni stambeni blok, prepun prostranih stanova, maloprodajnih objekata, kulturnih centara i hotelom.

Kako bi naglasili održivu poruku prilagodljive ponovne upotrebe, arhitekte su projektovale fasadu prepunu biljaka koje se protežu i na krovove. Svaki sprat će biti obložen terasama koje ne samo da smeštaju zasađene bašte, već i viseće biljke takođe, stvarajući besprekornu zelenu oazu.

Nova Halmark kuća će postati kamen temeljac nekada prigradskog naselja Maboneng, koji postaje bogata kulturna destinacija. Redizajn se očekuje da bude završen u maju 2016. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;