INFONET-468X60-BANNER

Savremeni Gardijan umetnički centar u Pekingu

11.03.2015. | Dezeen

Nemački arhitektonski biro Büro Ole Scheeren je predstavio projekat savremenog Gardijan umetničkog centra (Guardian Art Center) u Pekingu, kulturno osetljivu zgradu koja kombinuje kineski tradicionalni identitet sa savremenim dizajnom.

Smešten na samo nekoliko blokova razdaljine od pekinškog Zabranjenog grada i gradskog najpoznatijeg šoping okruga, masivni projekat mešovite namene se nalazi na raskrnici veoma bitnih i istorijskih ulica. Büro Ole Scheeren, koji je takođe učestvovao u projektovanju zgrade Kineske nacionalne televizije sa biroom OMA, opisuje projekat kao „pravu integraciju kineskog identiteta i savremene arhitekture“.

Najavljivan kao „nova hibridna institucija“, Gardijan umetnički centar se sastoji od muzeja, izložbenog prostora, hotela od 120 soba, kao i od kulturnog centra. Njegova osetljivost na istorijski kontekst Pekinga je bio od imperativa za pobedu na konkursu - investitori su pokušali da dobiju odobrenje za izgradnju na lokaciju sa trajanjem od 18 godina, a najmanje 30 drugih projekata za ovu lokaciju je odbijeno u prošlosti.

„Umetnički centar će biti opipljiva veza između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. On slavi istoriju i tradiciju, a takođe predstavlja važnu društvenu i građansku instituciju za glavni grad“, rekao je predsednik i osnivač kineskog Gardijan društva, Čen Dongšeng.

Biro odaje počast pekinškoj tradicionalnoj arhitekturi u nižem volumenu Gardijan umetničkog centra - četvorospratnom volumenu naslaganih postolja izgrađenih od sivog kamena. Niz malih perforacija omogućavaju prodor svetlosti u zgradu - projekcija čuvene slike pejzaža, „Prebivalište u Fučun planinama“ iz 14. veka na fasadu zgrade je odredila položaj tih otvora. Donji volumen se sastoji od višenamenske sale, aukcijske sale, izložbenog prostora od 1.700 metara kvadratnih bez ijednog stuba, kao i drugih prostora.

Tamno siva fasada donjeg dela je u suprotnosti sa gornjom zapreminom, plutajućim prstenom napravljenim od staklenih blokova velikih dimenzija koji, prema projektantima, „predstavljaju građansko društvo i vrednosti - skormni i neelitistični simbol u kineskoj kuluri“. Ovaj povišeni prsten sadrži nekoliko restorana i hotel, dok je centralni klubski toranj smešten unutar prstena.

Gardijan umetnički centar se trenutno gradi i njegovo otvaranje je najavljeno za kraj 2016. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;