INFONET-468X60-BANNER

Kuća „Carrer Migdia“ je prirodno hlađena kuća u Barseloni

02.03.2015. | Arch Daily

Arhitektonski biro SAU Taller de Arquitectura je projektovao ovu fleksibilnu kuću u Barseloni sa ciljem da upije što je više moguće prirodne svetlosti. Kuća „Carrer Migdia“ poseduje prelepe izložene betonske grede i zidove, detalje u drvetu i raspored koji podstiče prirodnu ventilaciju.

Dnevna soba i trpezarija su smeštene u prizemlju kuće. Pored njih se nalazi kuhinja koja je okrenuta ka severu. Spavaćoj sobi se može pristupiti iz dnevnog prostora kroz velika klizna vrata. Umesto uobičajenog garažnog prostora, arhitekte su projektovale multifunkcionalni prostor koji ima pristup i ulici i dvorišnom prostoru.

Dve krovne terase pružaju udobne otvorene prostore, od kojih je jedna zaštićena ispod biljne pergole i pruža više privatnosti, dok je druga otvorena i više služi kao prostor za uživanje u suncu. Maleni unutrašnji vrt je osmišljen kao deo centralnog jezgra kuće i donosi prirodno osvetljenje u centralnom delu kuće.

Unutrašnjost kuće karakteriše veliki broj materijala, uključujući beton, staklo, polikarbonat i javor, što sve zajedno stvara toplu i stilsku domaću atmosferu. Pored lepog dizajna, enterijer ima unutrašnji stakleni sloj koji pomaže u ventilaciji celog prostora.

Ovaj deo kuće je projektovan tako da koristi pasivne održive tehnike. Tri mehanička elementa - ventilisano ognjište, sistem ventilatora, i termostat sa kanalima - donose topao vazduh iz višig područja u niže nivoe.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;