INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kolibe otporne na uragane nadgledaju zaliv Česapik

31.12.2014. | Arch Daily

Priobalni domovi su izuzetno osetljivi na oštećenja od vetra i poplava, što je bolno jasna činjenica koja je potvrđena više puta tokom poslednjih godina, posebno na području istočnih Sjedinjenih Američkih Država kada je uragan Izabela opustošio državu Merilend.

Tako da kada je arhitekta Dejvid Džejmson angažovan da projektuje vikendicu na ostrvu u zalivu Česapik, glavni prioritet je bila arhitektura otporna na vremenske uslove. Dobijena Kuća na ostrvu Hupers se sastoji od niza prijatnih, ali ipak izdržljivih koliba obloženih u metal koji su osvojili brojne nagrade tokom godina.

Kuća na ostrvu Hupers je površine od 205 metara kvadratnih i uživa prelepe poglede na netaktnute močvarne ekosisteme, borove šume i zaliv. Vikendica se sastoji od tri glavne zgrade izdignute jedan metar iznad kote poplava i stoji na vrhu postolja napravljenih od betona.

Inspirisane narodnim ambarima i ribarskim kolibama koje su preživele uragan Izabelu, kutijaste kolibe su vizuelno povezane njihovom spoljašnjom metalnom oblogom, i završene su sa nagnutim krovovima istih visina.

Kuća na Huper ostrvu se deli na tri glavne individualne strukture - glavna koliba, gostinska koliba i kućica - radi lakšeg održavanja i smeštanja različitog broja gostiju. Kada se ne koriste, odvojene kolibe se mogu zaključati.

Zaštićeni trem povezuje sve tri zgrade, dok trem za sunčanje proširuje kuću vizuelno do bazena. Ostale strukture na parceli uključuju umetnički studio i oganj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;