INFONET-468X60-BANNER

Ambiciozni projekat Bobo stapa staro sa novim

25.12.2014. | Gizmag

Možda mislite da neko ko želi da podigne veliku zgradu na mestu koje je trenutno okupirano sa kućom sa zaštićenim statusom ne bi imao sreće. Međutim, kompanija investitor Zardman i njujorški arhitektonski biro SOMA Architects su nedavno počeli izgradnju projekta koji dokazuje suprotno. Bobo je stambeni objekat mešovite namene koji će dramatično da nadvisuje fasadu zaštićene kuće iz 1920-ih godina u Mar Mikhaelu u Bejrutu.

Projekat Bobo je prvobitno isprojektovan 2010. godine i on izgleda, iskreno, kao jedan od onih previše ambicioznih koncepata kojima je suđeno da ostanu samo na papiru, a on će sigurno podeliti mišljenja. Zgrada od 11 spratova će imati 13 novih luksuznih stanova, kao i poslovni prostor oko postojeće kuće. Enterijer kuće je veš razrušen, a dobijeni prostor će se koristiti kao maloprodajni prostor i umetnička galerija.

Sama zgrada Bobo je uglavnom od stakla, podržana sa čeličnim egzoskeletom, i usidren sa betonskim jezgrom. Očigledno, projekat predstavlja značajan inženjerski izazov, i kao što se može videti na fotografijama, arhitektonski biro SOMA je morao da iskopa do dubine od šest spratova kako bi smestio potrebne temelje.

„Izazovi sa kojima se naš projekat suočio su bili iz neophodnosti održavanja fasade postojeće kuće na mestu, što je nama na kraju stvorilo priliku. Naš projekat za Bobo uklapa staro sa novim u komšiluku koji se brzo menja“, kaže Mišel Aboud iz arhitektonskog biroa SOMA Architects. „Mi smo oduševljeni sa ishodom i srećni smo što vidimo početak radova na temeljima.“

Predstavnik kompanije SOMA Architects je izjavio da se završetak projekta Bovbo očekuje početkom 2017. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;