Mravlja kuća krije inovativni drveni enterijer iza metalne kocke u Japanu

24.12.2014. | Arch Daily

Na prvi pogled, monolitna Mravlja kuća, koja je naizgled bez prozora i obložena sa tamno metalnom fasadom, deluje kao zgrada sa visokim nivoom obezbeđenja nego kao jednoporodična kuća.

Ali, uprkos zastrašujućem izgledu, Mravlja kuća je zapravo dom toplom i prijatnom enterijeru ispunjenim sa prirodnom svetlošću i panelima od šperploče. Projektovan od strane arhitektonskog biroa mA-style architects, kompaktna i savremena kuće je smeštena u Šizuka prefekturi u Japanu i stvorena je sa razigranim elementom iznenađenja.

Mravlja kuća je završena 2012. godine sa 66 metara kvadratnih prostora i sa upečatljivim minimalističkim i razigranim stilom koju arhitektonski biro mA-style odlikuje. Arhitektura se oslanja na stvaranje dvosmislenih prostora i korišćenje uzdržane palete materijala kojom dominira šperploča od ariša.

Za razliku od kockaste spoljašnjosti kuće, unutrašnjim prostorom dominira struktura sa dvovodnim krovom koja zauzima centralni deo kuće. Ovaj koncept kuće u kući služi kao zabavan i neočekivani element projekta koji je pomogao arhitektama u podeli prostora kako bi se udobno smestila petočlana porodica, bez postavke tipičnih zidnih particija.

Dnevna soba, kupatilo i plakari se nalaze na prvom nivou kuće u kući, i oni su okruženi sa dodatnim zajedničkim područjima kao što je kuhinja i trpezarije.

Prvi sprat Mravlje kuće se sastoji od spavaćih soba, gde je spavaća soba za roditelje odvojena od dečijih spavaćih soba sa velikim „slobodnim prostorom“ u strukturi sa dvovodnim krovom.

Veliki isečci na strukturi sa dvovodnim krovom od šperploče omogućavaju poglede preko svih prostora, stvarajući dom koji deluje kao da se odrekao tradicionalnog koncepta soba. Prirodno svetlo se proliva unutar enterijera od šperploče kroz svetlarnike i visoke bočne prozore.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...