INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća izgrađena sa izloženim betonom radi smanjivanja troškova

23.12.2014. | Design Milk

S rastom troškova gradnje i manjkom radne snage i materijala koji se trenutno dešava u Japanu zbog oporavka zemlje od zemljotresa iz 2011. godine i pripreme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, nove metode gradnje moraju biti usvojene.

Arhitektonski biro APOLLO Architects & Associates je angažovan od strane para kako bi projektovali njihov dom u Nakano kvartu u Tokiju koji bi imao kratak rok izgradnje i pridržavao bi se malog budžeta. Rezultat toga je kuća FRAME.

Umesto korišćenja obične drvene oplate, oni su se odlučili da koriste izloženi beton sa FRP (fiber-reinforced plastic - vlaknom ojačana plastika) za izgradnju strukture. Oni su takođe koristili vodootporni materijal za krov. Obe ove opcije smanjuju troškove i ljudstvo, što ih čini dobro opcijom za izgradnju u Japanu.

Kuća takođe sadrži i studio u prizemlju za muža koji je modni fotograf. Pošto se kuća nalazi u zoni kojoj preti opasnost od poplava, arhitekte iz biroa APOLLO Architects & Associates su podigli ulaz za 80 centimetara.

Na prvom spratu kuće se nalazi dnevna soba koja ima plafon od tikovine koja vizuelno izdužuje prostoriju kako oči prate drvene elemente do masivnog prozora na jednom kraju. Tikovina se takođe koristi za oblaganje podova, kao i za nameštaj, stvarajući toplotu u celom prostoru. Prozori pune spratne visine ispunjavaju prostor sa prirodnim svetlom.

Unutrašnji zidovi su veoma izolovani sa termoizolacijom debljine 60 milimetara. Takođe možete primetiti dosta izloženog betona u enterijeru. Kuhinjski elementi su takođe napravljeni od tikovine koju vidite u celoj kući, što čini dnevni boravak, trpezariju i kuhinju vizelno jednim prostorom.

Treći sprat je otvorenog plana i biće u budućnosti dečija soba, ali je u međuvremenu koriste kao mesto za okupljanje prijatelja i pravljenje zabava. Arhitekte su čak i uspele da stvore spoljašnju dnevnu sobu u obliku prostrane krovne terase koja pruža privatnost, ali vam u isto vreme omogućava uživanje u vremenu i pogledima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;