INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najviši neboder u Africi će u stvari biti Oko Sauronovo

19.12.2014. | Inhabitat

Sa 540 metara visine, Al Noor kula će biti najviši neboder u Africi, a njegova izgradnja je najavljena za početka sledeće godine. Arhitekta Denis Valode iz biroa Valode & Pistre projektuje marokanski neboder za kompaniju Middle East Development, koju vodi šeik Tarek Binladen.

Neboder Al Noor će biti smešten u Kazablanci i delovaće kao kapija ka Africi iz Evrope, i on će takođe predstavljati sve narode koji žive na afričkom kontinentu. Postoji samo jedna mana: Ono što mi vidimo kada gledamo u konceptualne slike nebodera je Oko Sauronovo iz Gospodara prstenova.

Iako će tačna lokacija tek biti potvrđena, kula Al Noor će najverovatnije biti izgrađena u najvećem gradu Maroka, Kazablanci, i ona će takođe postati najviši neboder u Africi, ostavljajući iza sebe neboder Karlton Centar u Johanesburgu, visokog 223 metara.

Sa 540 metara visine, neboder će imati 114 spratova, što takođe predstavlja broj sura (ili poglavlja) u Kuranu. Spoljašnjost nebodera će biti prekrivena sa šablonima koji predstavljaju 1.000 jezika u Africi. Neboder će sadržati luksuzni hotel od 7 zvezdica, poslovni centar i konferencijsku salu, luksuznu šoping zonu, restorana i još mnogo toga.

Biro Valode & Pistre su projektovali neboder da bude elegantan kao venčanica, ali su crpeli inspiraciju iz elegantne estetike naliv pera. Gledano sa strane, silueta zapravo podseća na penkalo; ali priznajmo, to je ipak samo Oko Sauronovo sa ogromnim sjajnim dijamantom na vrhu umesto oka.

 

Biro Valode & Pistre objašnjava da je penkalo simbolično kao sredstvo koje Šeik Tarek koristi za dizajniranje svog carstva, a „oko“ predstavlja njegovu viziju budućnosti. Početak izgradnje nebodera procenjene vrednosti od milijardu američkih dolara se očekuje na leto 2015. godine, i on bi trebao da bude završen do 2018. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;