INFONET-468X60-BANNER

Inspirativni podovi za vaš novi dom

18.12.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Nemojte zaboraviti da razmotrite uticaj koji imaju podovi prilikom izgradnje ili renoviranja vašeg doma. Preporučujemo vam da pogledate podove od drveta, tkanih i recikliranih proizvoda od drveta, bambusa, plute ili marmoleuma.

Ne postoji bolji način da osigurate vašu ljubav prema domu nego preko prilagođavanja svega u domu prema svom ukusu, a ukoliko ste u procesu izgradnje ili renoviranja vašeg doma, onda ste sigurno istražili najbolje opcije za kuhinje, aparate, kupatila i rasvetu koji trebaju da krase vaše novo prebivalište.

Međutim, ono što ne biste smeli da zaboravite, jeste pod. Jedan od najboljih načina stvaranja vizuelnog uticaja i završetka prostorije je da izaberete podnu oblogu koju volite. Bez obzira koje estetske preferencije imate, možete pronaći mnogo trajnih, inspirativnih podnih obloga koji mogu doprineti ukupnom smislu za lepo u vašem domu. Hajde da pogledamo samo neke od njih.

Smislite plan

Trebalo bi da razmotrite nekoliko faktora pre nego što se odlučite za tip poda koji će krasiti vaš dom. Razmislite o primarnoj upotrebi prostorije i da li će ona biti prostor sa velikim saobraćajem. Neki tipovi podnih obloga, kao borovina, više odgovara oblastima sa manjim saobraćajem jer su mekši i ne mogu se uvek suprostaviti konstantnom trenju stopala, a mogu i da se ulube ukoliko se nameštaj pomera preko njih.

Takođe, razmislite o praktičnosti. Koliko često ćete morati da čistite prostorije? Na primer, ukoliko tražite odgovarajući pod za kuhinju, imajte na umu da kuhinje mogu biti veoma neuredne. Da li zaista želite da zalivate fugne sa cementnim malterom iznova iz godine u godinu? Da li vam smeta da se spustite na kolena i ruke kako biste iskopali mrvice koje su se zaglavile u fugnama? Razmotrite sve ovo i pamtite odgovore dok tražite odgovarajući pod za vaš dom.

Tradicionalni izgled

Kada vaš plan počne da zadobija oblik, možete početi sa razgledanjem novih podnih dizajna. Ukoliko će vaš dom biti nešto više tradicionalniji, podovi od drveta su uvek dobar izbor. Oni dolaze u mnogim oblicima i opcijama i zaista izgledaju odlično u bilo kom stilu doma, a ne samo kod tradicionalne stambene arhitekture.

Odličana alternativa podovima od drveta su podovi od recikliranog ili ekološkog drveta, tipa EcoTimber, i oni su proizvodi koji su veoma izdržljivi i zgledaju podjednako dobro kao pravi podovi od drveta. Ovo je odličan izbor ukoliko želite nešto što je malo više društveno i ekološki odgovorno.

Moderan izgled

Za više moderniji izgled vaših podova, možete probati pod od bambusa, koji se sastoji od dasaka izrađenih od kompresovanog bambusa (koji je zapravo brzorastuća trava). Podovi napravljeni od bambusa se obično prave na ekološke načine i ne oslobađaju štetne organske materije ili formaldehid u vaš životni prostor.

Bambus će pružiti toplotu svakoj prostoriji, i on dolazi u različitim bojama koje mogu odgovarati vašoj šemi dekoracije enterijera. On dodaje malo veći vizuelni interes od običnog poda od drveta pošto ima prirodne šare kojie se mogu videti u samom podu.

Međutim, ukoliko želite nešto zaista jedinstveno, podovi od plute mogu biti dobar izbor za vas. Pluta se pravi od kore drveta plute i smatra se obnovljivim resursom. Ona ima odlične termalne kvalitete, što znači da će održavati vaš dom izolovanim na bilo kojoj temperaturi koju vi želite.

Pod od plute neće dozvoliti da toplota u vašem domu pobegne i on će ostati hladan onda kada vaš klima uređaj radi. Kao dodatni bonus, pluta je antialergijska i takođe je otporna na insekte i požar. To znači da je odličan pod za dečije sobe.

Više prirodniji izgled

U potrazi ste za drugim izborom poda od prirodnih materijala? Možda će vam se dopasti Marmoleum (brendirano ime za pod od linoleuma). To je prirodni oblik linoleuma napravljen od lanenog ulja, brašna od drveta, kolofonijuma, krečnjaka i jute i mnogo je više ekološki materijal od tipične podne obloge od vinila ili linoleuma. Odlična stvar kod Marmoleuma je da je on dostupan u gotovo bilo kojoj boji i dezenu koji možete da zamislite.

Postavka poda od Marmoleuma je odličan način da prilagodite svoj dom sa veoma trajnim i izdržljivim materijalom. Marmoleum olakšava dodavanje elementa zabave sa malo boje tu i tamo. On je takođe mudra opcija za kupatila. Tamo gde bi drveni pod trnuo, a pločoce postale prljave, Marmoleum bi opstajao zahvaljujući činjenici da je antibakterijski i da neće gajiti buđ i prljavštinu. Njega je izuzetno lako čistiti, takođe.

Iznad smo naveli samo neke od lepših, ekonomičnih opcija podnih obloga dostupnih na tržištu danas. Svi oni imaju različite karakteristie, pa dobro razmislite o vašim željama, stilu i potrebama pre nego što se odlučite koji tip poda želite. Ovih dana je lako biti inspirisan sa prelepim podovima, a pride i njihovom kupovinom možete sačuvati životnu sredinu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;