INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Garažna vrata - koje su nam opcije dizajna dostupne?

15.12.2014. | Buildipedia

Kako postajemo sve više svesniji problema stambene gustine i sve manjih parcela u našim gradovima, naše garaže se sve češće postavljaju bliže putu, za razliku od ranije kada su se postavljale iza ili pored naših domova.

Naravno, mi bismo želeli da naši domovi imaju prijemčljivost i da izgledaju dobro, a povećanje raznovrsnosti dizajna garažnih vrata nam to i omogućuju. Više nismo ograničeni na belu, sivu ili braon; niti smo ograničeni građevinskim materijalom ili odsustvom arhitektonskog ulepšavanja. Nebo, ili barem krov garaže, je granica.

Razmišljanje van okvira uobičajenog

Kada mnogi od nas misle o garažnim vratima, zamišljamo pritisak magičnog dugmeta koji podiže vrata garaže i olakšava ulazak u nju. Međutim, garažna vrata ne moraju da se podižu, ona mogu i da se pomeraju u stranu. Okretna vrata su dostupna u neverovatnim raznim dizajnima i prenose određeni staromodni ili rustični osećaj, u poređenju sa njihovim takmacima koji se vertikalno uspinju.

Ovaj sistem se zapravo sastoji od dvoje vrata koji se otvaraju, slično kao na vratima štala (i ona mogu biti napravljena da liče na njih, zapravo). Njima ne treba dodatni prostor iznad glave kao kod standardnih segmentnih rolo vrata, već koriste otporne šarke za lako rukovanje.

Ukoliko mislite da su ova vrata zastarela, razmislite ponovo. Ona mogu biti opremljena sa automatskim operaterima koji otvaraju vrata na dugme. Oni od vas koje ne zanimaju okretna vrata imaju, međutim, i dalje bezbroj mogućnosti koje prevazilaze standardna bela, panelna garažna vrata za razmatranje.

Vraćanje u prošlost zarad kretanja u budućnost

U 19. veku garaže nisu postajale, ali su one imale prethodnika u obliku kuće za kočije. Kuće za kočije su smeštale i natkrivale kočije sa konjima od vremenskih uslova. Danas, arhitekte crpe inspiraciju iz stilova koji su korišćeni za smeštaj kočija kako bi pružili modernim domovima notu klasične elegancije.

Iako su vrata kuća za kočije bile prvobitno prikačena kao okretna vrata, neka rolo vrata oponašaju elemente dizajna zajedničke za kuće za kočije. Garažna vrata u obliku vrata kuća za kočije ovih dana se ne prave samo od drveta, već i od metala, što zahteva minimalno održavanje.

Dodavanje svetlosti

Garažna vrata se uglavnom prave od čelika, drveta, aluminijuma ili PVC-a. Ovi materijali služe kao osnovni materijal za vrata, dok je uključivanje više stakla u celokupan dizajn garažnih vrata odličan način da osvetlite garažu i učinite je više delom svog doma.

Staklo razbija monotoniju vrata, a set staklenih panela može izgledati neverovatno sofisticirano, kao što je prikazano na primeru Francuskih garažnih vrata od drveta i stakla. Ovaj stil odgovara savremenim domovima, a holistički izgled se stvara kada garažna vrata odgovaraju izgledu prozorima i vratima kuće. Ukoliko ste zabrinuti za vidljivost sadržaja garaže, paneli sa peskiranim staklom će vam pružiti isti izgled samo bez brige.

Svestrana tekstura

Prilikom odabira naših novih garažnih vrata, ne moramo sebe ograničavati. Odabir vrata koja su dizajnirana sa panelima koji se podižu ili staklenom trakom stvaraju dubinu i lični pečat koji svakako privlači pažnju. Iako je ovaj stil garažnih vrata postao donekle moderni klasik, njihov izgled može biti unapređen.

Segmentna rolo garažna vrata mogu biti napravljena od drveta ili metala, što dozvoljava određenu fleksibilnost u šemi boja ili u potpunosti drugačiji izgled. Drveni paneli sa duborezom ili teksturom su neverovatno svestrani i mogu biti veoma sofisticirani u svojoj jednostavnosti.

Rekonstrukcija umesto zamene

Potpuno nova garažna vrata vam možda neće biti neophodna za povećanje dopadljivosti vašeg doma. Svež premaz boje može dramatično da promeni izgled vašeg doma ili zamena starog, dotrajalog dizajna sa nečim malo novijim ili vidljivijim.

Toliko je mnogo opcija dostupno, a one pokrivaju širok spektar ukusa i stilova, od prostog (dodavanja prozora, na primer) do upečatljivog (stavljanje bilborda sa slikom koja je toliko realistična da će vaše komšije pomisliti da imate krokodila u garaži). Mi vam ne bismo preporučili ovaj poslednji primer, ali ta opcija postoji.

Zaključak

Projekti ulepšavanja i doterivanja stambenih objekata su postali veoma bitni ovih dana. Izazovi tržišta nekretnina su naterali mnogo vlasnika da ostanu u svojim starim domovima jer nisu mogli da povećaju vrednost i privlačnost svojih domova. Bez obzira na vaše ciljeve, gore pomenute mogućnosti dizajna kućnih garažnih vrata su samo od nekih koje postoje, a razumevanje tih mogućnosti je odličan način da ulepšate lice vašeg doma.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;