INFONET-468X60-BANNER

Drveni obrazovni centar se stapa sa travnatim brdom u Francuskoj

09.12.2014. | Dezeen

Francuske arhitekte Marjan Hesamfar i Žo Verons su nedavno završili obrazovni centar „Mont-de-Marsan“, objekat za obuku pripravnika koji nudi vizuelni upečatljiv ambijent za učenje.

Smešten u šumovitom regionu jugozapne Francuske, objekat spaja pejzaž sa arhitekturom u nizu drvenih kutija koje deluju kao da lebde duž travnate padine. Centar za obuku smešta 600 studenata koji se obučavaju u oblastima od keteringa do floristike.

Prethodni obrazovni centar „Mont-de-Marsan“ je bio smešten u obližnjem gradskom centru i bio je zreo za rekonstrukciju nakon godina upotrebe. Lokalna trgovinska asocijacija Chambre des Métiers je angažovala arhitekte Marjana Hesamfara i Žoa Verona da proejktuju novu zgradu i presele je u više šumovito okruženje. Novi objekat je obložen sa borovinom lokalnog porekla i delimično je uronjen ispod jednog brda sa veštačkom travom kako bi se harmonično uklopio u šumoviti pejzaž.

Namesto monolitne mase, arhitekte su razbile zgradu u niz kutijastih volumena koji konzolno štrče preko ulazne putanje. Svaka drvena kutija je okružena sa velikim delom travnate rampe, koja vizuelno spaja zgradu sa šumskim pejzažom i pruža zaštitu od jakih vetrova i solarne toplotne dobiti.

Horizontalni prozori smešteni na dnu drvom obloženih volumena propuštaju prirodnu svetlost u potopljene podzemne etaže koje smeštaju kancelarije i učionice za floristiku, ketering i pravljenje nameštaja. Dodatne učionice i kompjuterske laboratorije se nalaze na gornjim spratovima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;