INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bioklimatsko obdanište izgrađeno od nabijene zemlje i cigli od blata

26.11.2014. | Dezeen

Arhitekta Dorijan Vaucele iz biroa Mamoth Collective i Nikolas Koekelbergs iz biroa BC Architects su nedavno završili jednosobno obdanište od blata u selu Aknaibih u Maroku. Projekat je završen nakon šest meseci radi i projektovan je za lokalne materijale i pasivne principe kako bi se zadržale temperature na udobnim nivoima cele godine. Iako je predškolski objekat privremeni u izgledu, struktura otporna na zemljotrese je izgrađena korišćenjem tradicionalnih tehnika gradnje uz pomoć lokalnih zanatlija.

Projekat je nastao uz podršku programa United Carbon Action, fondacije GoodPlanet, inicijative koja radi sa lokalnim zajednicama na minimiziranju njihovih emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i na gradnji bioklimatskih škola korišćenjem prirodnih materijala i tradicionalnih umeća.

Pored pružanja novog objekta građenog tradicionalnim metodama u pejzažu kome domniraju betonske zgrade, novootvorena predškolska ustanova u Aknaibihu takođe pruža seoskoj deci uzrasta od 3 do 6 godina priliku da pohađaju obdanište - do sada su deca iz sela kretala u školu sa 6, a obdanište nije postojalo.

Obdanište se nalazi između tri očuvana argan drveća i izdignuto na vrhu tradicionalno kosih temelja od lokalnog kamena. Ravni krov od drveta i zemlje nadvišuje spoljne zidove od cigli od blata i unutrašnje zidove od nabijene zemlje, koji su završeni sa mešavinom zemlje i gipsa.

Prateći principe pasivne gradnje, arhitekte su zastaklile severnu fasadu predškolskog objekta kako bi maksimizirali indirektnu sunčevu svetlost, i pozicionirali su debeli zid sa uvečenim i malim prozorima na južnoj fasadi radi smanjenje solarnog dobitka tokom dana.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;