Malena drvena koliba sa zelenim krovom odaje minimalni ugljenični otisak u Čileu

30.10.2014. | Arch Daily

Kada je arhitektonski biro AATA Architects iz Santijaga angažovan da projektuje gostinsku kuću u gradu Navidad u Čileu, on je bio pažljiv da stvori zgradu koja se ne bi vizuelno takmičila sa prelepim i divljim pejzažom.

Rezultat tog pažljivog projektovanja je malena drvena koliba sa zelenim krovom koja je izgrađena uglavnom od prirodnih materijala kako bi odgovarala svom okruženju. Projektovana tako da se lagano smešta u pejzažu i vizuelno i ekološki, dvospratna gostinska kuća od 26 metara kvadratnih minimizira svoj ugljenični otisak sa energetsko efikasnim karakteristikama.

Biro AATA Architects je prvo pažljivo odabrao lokaciju gradnje i orijentaciju zgrade prema suncu kako bi smanjio potrošnju energije u kući. Posebna pažnja je posvećena prozorima, koji su strateški pozicionirani kako bi omogućili što više sunčeve svetlosti tokom zime i pružili unakrsnu ventilaciju tokom leta. Na vrhu minijaturne strukture se nalazi izolacioni zeleni krov koji su arhitekte posmatrali kao „petu fasadu“ projekta.

Izolacija je bila glavni faktor u procesu projektovanja i ona je takođe značajno uticala na način na koji je koliba projektovana i izgrađena. Zidna konstrukcija se sastoji od bala slame obložene sa blatom, što je lokalni materijal koji je ekstremno obilatan u ovim krajevima i pruža visoku toplotnu efikasnost.

Te bale slame su zaštićene od kiše sa slojem transparentnih polikarbonatnih ploča, kroz koje se slama može videti spolja. Valoviti cink oblaže gornje i donje ivice strutkure. Enterijer kolibe je prekrečen u belo kako bi pružio iluziju prostranosti i kako bi se smanjila potreba za veštačkim svetlom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...
Rajko 05.02.2021.
Haos u mirnom stambenom elitnom delu opšti...