INFONET-468X60-BANNER

Predstavljen projekat paviljona Slovenije za EXPO 2015

29.10.2014. | Arch Daily

Arhitektonski biro SoNo Arhitekti je pobedio na konkursu za projektovanje paviljona Slovenije za potrebe Svetske izložbe 2015. godine u Milanu.

Inspirisani temom izložbe „Feeding the Planet, Energy for Life“, biro je zasnovao njihov paviljon u obliku testere po sloganu „I Feel Slovenia. Green. Activ. Healthy“. Geometrijski dizajn obložen drvetom podseća na kultivisana polja koja su simbol raznovrsnog pejzaža zemlje.

Silueta paviljona je definisana sa pet prizmatičnih struktura obloženih u vertiklane trake od drveta postavljenih u različitim pravcima kako bi se dobio dinamični izgled paviljona. Cik-cak stakleni paneli prekrivaju donji deo paviljona radi propuštanja prirodne svetlosti u paviljon i pružanja pogleda na okolinu. Okolni pejzaž je projektovan na slični geometrijski način i on je razbijen sa oštrim ugaonim linijama i otvorima, kroz koje rastu autohtone vrste slovenačkog bilja.

Unutar paviljona su smešteni obrazovni i interaktivni sadržaji. Dizajn enterijera takođe na kreativan način uvlači organske elemente unutra, poput ekrana za projekciju koji je integrisan u živi zid i desetine elektronskih ekrana koji su obešeni na plafonu i prikazuju slike neba.

„Značaj Svetske izložbe u Milanu je još veći za Sloveniju zbog njene neposredne blizine“, napisale su arhitekte iz biroa SoNo Arhitekti. „Takođe, Italija je prva po broju turista u Sloveniji, drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner Slovenije i treći po veličini strani investitor u Sloveniji.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;