Kupolasta kuća od zemlje u Kolumbiji

27.10.2014. | Inhabitat

Kolumbijski arhitekta Hose Andres Valjeho (Jose Andres Vallejo) je nadahnuti genije iza kuća „La Casa Vergara“, inovativnu kuću u obliku kupole koja je izgrađena sa održivim vrećama punim zemlje.

Kuća je izgrađena u Bogoti 2011. godine i ona koristi tradicionalni materijal (zemlju) za stvaranje prirodno ohlađene rezidencije sa malim uticajem na životnu sredinu. Prekrivena sa betonskim finišom, zgrada od zemlje nije samo isplativa, već nudi i seizmičku otpornost.

Izgradnja sa zemljom je drevna praksa koja je nedavno obnovljena kako bi se omogućila izgradnja modernih domova. Arhitekta Valjeho je izgradio ovu kući korišćenjem sistema nazvanog „Supradobe“, koji je prvobitno osmišljen od strane iranskog arhitekte Nader Kalili i koristi tri glavna elementa za stvaranje fleksibilnih životnih prostora - zemlju, dugačke (cevaste) vreće i bodljikavu žicu. Mala cena izgradnje je dopunjena sa malim uticajem na životnu sredinu, što ovu vrstu gradnje čini idealnim za područja sa stanovništvom koje ima niska primanja.

Okrugli organski oblik kuće je stvoren slaganjem niza cevastih džakova ispunjenih zemljom. Spoljašnji oblik je izgrađen uz pomoć drvenog rama i džakova različitih veličina u oblik kupole, kao i u susednu pravougaonu prostoriju.

Džakovi sa zemljom su zatim prekriveni sa cementnom smeštom unutra i spolja kako bi se one zapečatile i zaštitle od vlage, spajajući dva oblika u jedinstveni volumen. Sobe su završene sa vidljvim drvenim gredama, kao i sa nizom svetlarnika koje obezbeđuje prirodno osvetljenje unutra.

Kada se oboji, struktura od džakova punih zemljom deluje poput bilo koje druge moderne kuće, pružajući održivo rešenje za stanovanje koje se može prilagoditi sa elegantnim enterijerima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...