Novi projekat Zahe Hadid u Kambodži niče poput šume

13.10.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Zahe Hadid je nedavno predstavio projekat niza isprepletanih drvenih zgrada u Kambodži koje deluju kao da niču iz zemlje poput malene šume.

Tanki drveni stubovi se proširuju tako da formiraju fasadu svake zgrade, a sistem žaluzina pruža osenčenje višim nivoima. Novi Institut „Sleuk Rith“ će smeštati evidenciju o strahotama Crvenih Kmera iz 1970-tih, genocid poznat kao Kambodžanski holokaust.

Zgradu karakteriše sužavajuće drvene strukture koje se kreću od tri do osam nivoa. Volumeni će smeštati ogromnu arhivu, muzej, biblioteku, postdiplomske studije za proučavanje genocida, istraživački centar, medijski centar i auditorijum.

Institut „Sleuk Rith“ je zamišljen od strane aktiviste za ljudska prava Jouka Čanga, koji je sam bio zatvoren od strane režima kada je imao 15 godina. On sada radi kao izvršni direktor organizacije.

Objekti instituta „Sleuk Rith“ su smešteni u parku površine 68.000 metara kvadratnih, i one nadgledaju bazene koje ih štite od sezonskih poplava. Fasadni elementi osenčenja su posebno projektovani tako da odgovaraju svakom od pet volumena. Početak izgradnje novog instituta se očekuje početkom naredne godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...