Mikelanđelovo remek delo u Sikstinskoj kapeli biće osvetljeno sa 7.000 LED sijalica

09.10.2014. | Inhabitat

Ljubitelji umetnosti sada mogu da uživaju u potpunosti u Sikstinskoj kapeli zahvaljujući novoj instalaciji od 7.000 LED sijalica. Posetioci se dive Mikelanđelovim freskama iz 16. veka u slabo osvetljenim uslovima od 1980-tih godina, kada je Vatikan blokirao prozore zbog svetlosti koja šteti freskama. Sledećeg meseca će plafon kapele biti u potpunosti osvetljen sa LED rasvetom, omogućavajući posetiocima uživanje u svakom detalju i nijansi oslikanoj od strane Mikelanđela - bez oštećenja umetničkog dela.

Već vekovima se posetioci dive Mikelanđelovim freskama koje su osvetljene iz istog izvora svetlosti uz pomoć koga je on slikao - linije prozora duž fasade zgrade. Vatikanski zvaničnici i umetnički konzervatori su smatrali da je direktna sunčeva svetlost potencijalno štetna za freske, tako da su oni te prozore blokirali 1980-tih godina. Halogene sijalice su postavljene da osvetljavaju plafon, ali one nisu uspele da istaknu bogatstvo boja Mikelanđelovih fresaka za posetioce ispod.

Sa novim LED sistemom osvetljenja, koji će učvrstiti 7.000 LED sijalica na obodu kapele, posetioci će moći da iskuse freske na način na koji je Mikelanđelo nameravao. Renesansni umetnik je prilagodio oblike i boje uzimajući u obzir oblik plafona, tako da oni moraju biti osvetljeni kako bi se ovo istaklo.

Vatikan se udružio sa nemačkom kompanijom Osram, koja je dizajnirala interaktivni LED sistem koji kombinuje boje kako bi se istakli pravi tonovi fresaka. LED sijalice ne samo da neće izbledeti bogate boje na freskama, već one takođe imaju i jako dug životni vek.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...