INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova biblioteka iznad železnice u Kalgariju, Kanada

29.09.2014. | Dezeen

Kanadski arhitektonski biro Dialog i norveški arhitektonski biro Snøhetta su udružili snage kako bi osvojili međunarodni konkurs za projektovanje nove centralne biblioteke u Kalgariju, Kanada.

Njihov projekat je crpeo inspiraciju iz topologije lokacije, i on se izdiže sa prizemnog nivoa i natkriva postojeću šinsku tranzitnu liniju, omogućavajući vizuelnu i pešačku vezu između centra i prigradskog naselja.

Nova centralna bibliota u Kalgariju poseduje ulaz sa lukovima obloženim drvetom koji su inspirisani sa vetrovima „činok“ koji su dominantni na zapadu Severne Amerike. Zgrada prati oblik pejzaža i transformiše lokaciju u terasastu topografiju. Struktura se izdiže iznad železničke tranzitne linije koja seče lokaciju i ima izdignuti bibliotekarski prostor.

Biblioteka je okupana u prirodnoj svetlosti, prvenstveno atrijumu koji je osvetljen sa svetlarnikom i koji pruža vidljivost u većini javnih zona. Javne zone koje se više posećuju su smeštene u prizemlju, dok su mirniji prostori za čitanje spiralno smešteni u volumenu zgrade iznad.

Fasada koristi jednostavnu geometriju i distribuciju jasnih i zatamnjenih stakala radi kontrole željenog nivoa sunčeve svetlosti u enterijeru. Dramatične, vrlo transparentne zone privlače pažnju javnosti na aktivnosti koje se obavljaju unutra, dok zatvoreni prostori pružaju mirnije prostore za čitanje i učenje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;