INFONET-468X60-BANNER

Zgrada koja menja oblik se skuplja i širi kako se temperatura menja

12.09.2014. | Inhabitat

Arhitekte sanjaju o zgradama koje mogu da menjaju svoj oblik tako da se prilagode različitim uslovima životne sredine, i stalno petljaju sa tehnologijom koja je potrebna da se to postigne. U tom cilju, studenti sa Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije su konstruisali površinski prototip koji postaje fleksibilan na temperaturama preko 60 do 70 stepeni Celzijusa i počinje da se savija i skuplja kako bi obezbedio više vazdušastiji prostor.

Studenti Ece Tankal, Efilena Baseta i Ramin Šambajati sa Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije su koristili memorijske polimere da stvore strukturu koja menja svoj oblik kako bi se prilagodila različitim ambijentalnim temperaturama.

Oni su izgradili površinu od šperploče koja može postati fleksibilna kada površina strukture nalik origamiju dostigne temperaturu preko 60 do 70 stepeni Celzijusa. Jednom kada se ohladi, ona može da održi isti oblik i novi krug zagrevanja je potreban kako bi se struktura vratila u originalnu veličinu i oblik.

Proces iznalaženja forme je rezultirao u odluci da se razvije sklopivi arhitektonski sistem trouglaste tesalacije. Šestougaone veze su prikačene korišćenjem SMP sistema zgloba. Kako bi testirali strukturu na promenu temperature, studenti su uveli paralelno kolo povezano sa ugrađenim toplotnim žicama.

Niz uspešnih testova je pokazao efikasnost sistema i njegovu moguću primenjivost u stvarnim zgradama. Uprkos svojim nedostacima, projekat približava za jedan korak arhitekturu promenljivih oblika koja ne zahteva dodatne senzore ili automatizaciju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;