Bioklimatska kupola prikazuje moć digitalne prefabrikacije

12.09.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Margen-Lab nedavno je završio objekat „Endesa World Fab Condenser“, prefabrikovanu bioklimatsku kupolu/paviljon koji istražuje uzbudljive granice digitalne prefabrikacije i parametrijskog dizajna.

Razvijen uz podršku Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije za potrebe kongresa BCN FAB10, globalne godišnje konferencije o digitalnoj fabrikaciji, prefabrikovani paviljon je projektovan globalno uz pomoć međunarodne zajednice Fab Lab Network, a zatim lokalno proizveden u Barseloni sa 100% lokalnim, organski gajenim materijalima.

Kako bi simbolizovao globalnu mrežu digitalne fabrikacije, projekat paviljona je zasnovan na Dimaksion mapi sveta (Fulerovoj mapi), spljoštenoj projekciji Zemlje stvorenoj od strane Bakminstera Fulera.

Paviljon je tako napravljen od 20 trouglastih komponenata, svaka izrađena uz pomoć CNC mašina i zatim sklopljena u tekstilni iglo. Koristeći algoritam koji je napravljen za dva meseca, početni oblik ikosaedra je modifikovan kako bi se povećala prirodna ventilacija i minimizirali solarni toplotni dobici.

Izgrađen od OSB ploča i platna, paviljon je prefabrikovan za samo pet dana i sklopljen za četiri. Unutra, perforirani drveni pod podstiče protok vazduha, a podignuta konturna sedišta čine prostor pogodnim za društvena okupljanja.

Platneni omotač nalik jedru omogućava filtriranje prirodne svetlosti u prostor u toku dana i transformiše paviljon u strukturu svetlećeg fenjera noću. Takođe, malena drvena terasica okružuje paviljon.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...