Divno i održivo stambeno naselje u Francuskoj

13.08.2014. | Inhabitat

Stambeno naselje „Grand Large“ u Denkerku u Francuskoj, delo arhitektonskog biroa Agence Nicolas Michelin & Associés, jeste održivo naselje koje predstavlja početak druge faze projekta Neptun.

Pokrenut 1991. godine, projekat Neptun ima za cilj da asimilira grad nazad do svojih primorskih dodkova, stvarajući razne zgrade i javne prostore na obali. Projekat obuhvata niz održivih strategija izgradnje, uključujući prikupljanje kišnice i korišćenje obnovljivih izvora energije, uz rešavanje ekonomskih i socijalnih potreba zajednice.

216 stanova koji čine prvu fazu razvoja su strateški postavljeni da stvore zajednicu koja je ekonomski, socijalno i ekološki odgovorna - područje će na kraju biti razvijeno da sadrži 800 do 1.000 stanova. Naselje koristi sisteme sakupljanja kišnice, a svi objekti su projektovani da budu veoma energetski efikasni.

Motorni saobraćaj je dozvoljen samo na pristupnim putevima, dajući pešacima prednost. Zajednica obuhvata širok spektar građevinskih tipova i javnih prostora - ona uključuje polukružni park obložen sa pojedinačnim kućama, kej sa zabatnim strukturama, zelene terase i šate u obliku slova U u centru pojedinačnih parcela. Zgrade su postavljene duž društvenih oblasti, stvarajući uslove za živopisni i razigrani komšiluk u kome svi mogu da uživaju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...