Izraelska prva LEED Platinum zgrada otvorena u Tel Avivu

25.07.2014. | Inhabitat

U Izraelu je upravo presečena vrpca na prvoj sertifikovanoj LEED Platinum zgradi - Porter školi za studije životne sredine (PSES - Porter School of Environmental Studies) pri Univerzitetu u Tel Avivu. Zgrada je projektovana od strane udruženih grupa izraelskih arhitektonskih biroa, uključujući Geotectura, Axelrod-Grobman Architects i Chen Architects.

Doktor Arie Nešer, direktor Porter škole za studije životne sredine, kaže da će studenti i posetioci koristiti prvu zelenu zgradu Univerziteta u Tel Avivu kao laboratoriju za studiranje održive arhitekture.

Održive karakteristike zgrade uključuju fotonaponske panele, reciklažu otpadne vode, zeleni krov i „Eko-zid“ sa solarnim cevima koje će obezbediti toplotu tokom zime, dok će tokom leta taj isti zid obezbediti osenčenje kako bi unutrašnjost ostala hladna.

Izgrađena na bivšoj deponiji, zgrada se takođe povoljno nalazi na pešačkoj udaljenosti od javnog prevoza - Univerzitetske železničke stanice i autobuske stanice.

Glavna sala za konferencije za školu se nalazi u velikoj lopti smeštenoj u centru fasada koja je jasno vidljiva spolja i iz unutrašnjeg lobija. Porter škola nudi tri semestra Međunarodnog MA programa sa fokusom na probleme nestašice vode, klimatskih promena, ekonomije zelene gradnje i drugih ekoloških pitanja na Bliskom istoku.

Internet sajt Porter škole navodi da je vizija za novu zgradu ta „da ona bude više od običnog doma za školske aktivnosti. Dizajn i funkcija zgrade otelotvoruje ekološki rad škole i demonstrira i širi plodove istraživanja životne sredine.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...