INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dvolična kuća Šarifi-ha menja fasadu na zahtev

14.07.2014. | Gizmag

Kuća Šarifi-ha (Sharifi-ha) u Teheranu je delo iranskog arhitektonskog biroa Nextoffice i ona je luksuzni dom po bilo čijem standardu. Sedmospratno prebivalište ima lift, bazen i poveću teretanu. A ono što je interesantnije, ona takođe ima tri sobe koje liče na velike drvene kutije i koje su smeštene na operabilnim rotirajućim platformama.

Šarifi-ha kuća je završena 2013. godine i ima ukupnu površinu od 1.400 metara kvadratnih. S obzirom na njenu veličinu i neobičan dizajn, raspored kuće je složen, a pogled na projekat je poželjan kako biste uklopili ceo prostor.

Dva podrumska sprata sadrže teretanu i prostore za rekreaciju, koji uključuju bilijarski sto, dok se prizemlje sastoji od parking prostora i odaja domaćice. Na prvom i drugom spratu se nalaze zajednički porodični prostori kao što je kuhinja, dnevni boravak, soba za televizor, muzička soba i dr. Preostali spratovi smeštaju spavaće sobe, privatna kupatila, kao i dodatnu kuhinju i prostore za boravak.

Tri pokretne sobe kuće ostaju u ravnom, ili zatvorenom položaju tokom hladnog vremena. Međutim, kada se sunce pomoli, svaka soba se može zarotirati za 90 stepeni ka spolja pritiskom na dugme, otkrivajući poprilično obimnu terasu. Kada se kuća nalazi u svom „otvorenom“ stanju, dodatna prirodna ventilacija i svetlost je bonus za ukućane.

Svaka od soba se rotira na sopstvenoj mehaničkoj osnovi slično onoj koja rotira automobile na sajmu automobila ili u autosalonu, a koji se takođe koriste u nekim pozorištima za promenu scena. Sadašnji sistem koji se koristi u kući je prilagođeno rešenje koje su izgradili zaposleni vlasnika kuće.

Iako arhitekte rečima odaju počasti konceptu tradicionalnih letnjih i zimskih iranskih konaka i pominjanju neke fleksibilnosti, malo ima razloga za korišćenje takve teške i skupe mehanike (sem kod venecijanera ili roletni u manjem obimu), osim zbog očiglednog razloga: kao izgovora da se proizvede nešto vizuelno i tehnički impresivno. Ako je to zaista slučaj, onda svaka je cilj postignut.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;