Pristupačni stambeni blok sa skulpturalnim cik-cak balkonima u Gracu, Austrija

01.07.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Love Architecture and Urbanism je transformisao svoj pristupačni stambeni blok u ulici Ragnicštrase 36 u Gracu, Austrija, u razigranu strukturu sa cik-cak skulputuralnim balkonima. Južna fasada zgrade ima ogradu od arisa postavljenu u obliku lepeza koja stvara domaću atmosferu.

Zgrada se sastoji od 15 malih apartmana i penthaus apartmana na gornjem spratu. Balkoni apartmana su orijentisani ka jugu, imaju konzolnu ploču i delimično su pokriveni. Duž cik-cak balkona se proteže ograda od ariša koja menja orijentaciju i uglove nalik lepezi i stvara mekani dinamični izgled.

 

Pored njihove estetske funkcije, balkoni imaju za cilj da učine da manji stanovi deluju veći iznutra. Sa stambenim jedinicama površina u rasponu od 40 do 50 metara kvadratnih, balkoni dodaju preko potrebni osećaj prostornosti sa dodatnih 17 metara kvadratnih prostora.

Severna fasada ka Ragnicštrase ulici uključuje pergolu koja smanjuje buku od saobraćaja i nameštena je na način da izgleda skoro pa transparetno kada se posmatra sa zapada. Strukturalno jednostavno i efikasna, zgrada se može pohvaliti sa jeftinim građevinskim komponentima i odaje osećaj prilagođenih, prijatnih stambenih jedinica.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...