INFONET-468X60-BANNER

SOM projektuje najveću zgradu u Skandinaviji

19.06.2014. | Gizmag

Nakon međunarodnog arhitektonskog konkursu, arhitektonski biro Skidmore Owings and Merril (SOM) je dobio zeleno svetlo za projektovanje objekta koji će biti najviša zgrada u Skandinaviji. Sa sedištem u Geteborgu, Švedska, stambeni neboder „Polstjärnan“ (ili Polarna zvezda) će biti završen 2019. godine.

Sa visinom od 230 metara, Polarna zvezda je bio jedan od pet predloga za projekat ovog nebodera, među kojima su se našli i čuveni biroi Ian Simpson Architects, Manuelle Gautrand Architects, Wingårdhs Arkitektkontor i Zaha Hadid Architects. Neboder Polarna zvezda poseduje uglavnom staklenu fasadu koja se uvrće i razdvaja u četiri kvartala prema vrhu zgrade.

Biro SOM će takođe ponovo okrepiti područje oko nebodera stvaranjem novih parkovskih površina, šetališta u obliku prstena, kao i nekih manjih administrativnih zgrada sa zelenim krovovima. Ovaj deo projekta će inkorporirati maloprodajne i komercijalne prostore, uključujući i kafiće i restorane.

Žiri, među kojima su se nalazili predstavnici kompanije Serneke koja finansira izgradnju i gradski urbanisti Geteborga, pohvalio je atraktivnost projekta biroa SOM i rekao da bi njegova nerazmetljiva i ponavljajuća fasada trebalo biti relativno jeftina za proizvodnju.

Iako je planirano da će sam neboder Polarna zvezda biti završen 2019. godine, biro SOM ima rok do 2021. godine za završetak okolnih parkovskih površina, kako bi sve bilo spremno za proslavu 400-godišnjice Geteborga.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;