Biciklistički hotel smešta preko stotinu bicikala iza složene filigranske fasade

11.06.2014. | Inhabitat

Dok se mnogi veliki gradovi u razvijenim zemljama bore sa problemom nedostatka parking mesta za bicikle, norveški grad Dramen je nedavno predstavio visoko-tehnološku i predivnu zgradu biciklističkog hotela koja je dovoljno velika da smesti preko stotinu bicikala.

Projektovan od strane biroa MMW Architects, Biciklistički hotel Gulskogen je odličan primer adaptivne prenamene prostora; on je smešten u bivšoj teretnoj stanici izgrađenoj krajem 19. veka.

Projektanti su bili oprezni kako bi sačuvali što je više moguće od postojećeg arhitektonskog okvira, uz nadogradnju objekta sa naprednom tehnologijom kao što su mesta za punjenje električnih bicikala i aplikacije za mobilne uređaje sa omogućenom funkcijom blokade.

Na ulazu, betonska rampa u obliku jezika se proteže iz kružnog drvenog elementa koji uokviruje metalna ulazna vrata. Porozni filigranski šablon se širi preko metalnih vrata i kalkana. Obližnje bukove šume i krošnje lisnatih drveća su inspiracija složenim isečenim delovima fasade, koji preplavljuju enterijer sa prirodnom svetlošću.

Jednostavna paleta od drveta i metala se nastavlja i u unutrašnjosti biciklističkog hotela, gde drvene daske, podovi, plafonske grede i zidovi okružuju dvospratni stalak za bicikle.

Gulskogen biciklistički hotel uključuje parking prostor za 134 bicikle, sa dva prostora dovoljno velika za bicikle opremljene sa prikolicom. Objekat takođe nudi četiri mesta za punjenje električnih bicikala, kao i pumpu za vazduh montiranu u podu zajedno sa pratećim alatima. Pristup hotelu za bicikle se kontroliše preko aplikacije za mobilne uređaje koja može lako da otključa i zaključa ulazna vrata.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...