INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Brže i lakše do građevinske dozvole preko novog Zakona o planiranju i izgradnji

06.06.2014. | RTS

Novi Zakon o planiranju i izgradnji biće pred poslanicima tokom juna. Novina je što će investitori građevinsku dozvolu dobijati u roku od 28 dana na jednom šalteru. Cilj je da se privuče što veći broj investitora, a uslov za dozvolu više nije plan detaljne regulacije, već postojeći planovi u lokalnim samoupravama, kažu u resornom ministarstvu.

Urbanisti tvrde da su najveći problemi bili: prikupljanje velikog broja uslova i saglasnost raznih komunalnih preduzeća. Zato traže od lokalnih vlasti da komunalno opreme zemljište planirano za gradnju. Investitorima je najvažnije da se brže rešavaju vlasnički odnosi na parcelama za gradnju. Zatim da urbanistički planovi budu dostupni i javni, kako bi znali šta može da se gradi na tim parcelama.

"Nama kao investitorima je bilo potrebno više meseci da dođemo do građevinske dozvole i svakako bi bilo veoma korisno kada bi svi ovi poslovi bili objedinjeni u jednoj instituciji na jednom šalteru", smatra Dušica Gaković iz "Deka inženjeringa".

Izvođači radova smatraju da svi investitori pre nego što počnu da zidaju moraju da obezbede novac za gradnju. "Onda bi svi objekti koji su započeti bili i završeni, ovako mnogi objekti stoje nezavršeni što stvara probleme izvođačima", rekao je Zoran Kocić iz firme "Građevinar Kocić".

Ima gradova u kojima se na dozvolu čeka svega nekoliko dana. U mnogima međutim, od početka do kraja procedure prođe godina. To zavisi i od toga da li je predati zahtev potpun, ali i od komunalne opremljenosti zemljišta.

Ljiljana Novaković, sekretar za urbanizam Grada Beograda kaže da je neophodna kompletna dokumentacija. "Mi smo pre pet meseci uveli novinu da se elektronskim putem prate predmeti. Svaki imvestitor dobije broj kada preda zahtev i elektronskim putem može da prati na osnovu tog broja svoje predmete", rekla je Novaković.

Prema novom Zakonu o planiranju i izgradnji, investitor predaje zahtev za gradnju, na jednom salteru.

Po dobijanju urbanističkih i tehničkih uslova, prilaže projekat i podnosi zahtev za dobijanje građevinske dozvole. Uz to mora doneti i dokaz da je vlasnik parcele, i zaključen ugovor o plaćanju doprinosa za zemljište. Novina je da zemljište može da plati kada započne gradnju.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da zakon donosi jednu potpunu preglednost i to da građevinsku dozvolu dobijete za 28 dana.

"Svaki plan koji trenutno postoji biće opredeljujući da možete da dobijete dozvolu, dakle neće biti uslov detaljan plan regulacije, naravno u narednom periodu mi očekujemo da sve lokalne samouprave to imaju. Ali ne možemo sada zaustaviti izdavanje građevinskih dozvola i to usporiti ukoliko toga nema", rekla je Mihajlovićeva.

Na šalterima će raditi licencirani inženjeri. Dragoslav Šumarac, predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije kaže da se predlaže uvođenje koordinatora za projekte tako se izbegava susretanje investitora sa sekretarijatima i administracijom.

Korak dalje biće uspostavljanje informacionog sistema između lokalnih samouprava i resornog ministarstva. Tako će sve dozvole i planovi biti dostupni u elektronskoj formi, što će smanjiti mogućnosti za zloupotrebe prilikom izdavanja građevinske dozvole.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;