INFONET-468X60-BANNER

Asimetrične vikendice nalik statuama sa Uskršnjeg ostrva

19.02.2014. | Dezeen

Ove asimetrične kuće za odmor sa živopisnim žutim zidovima su projektovani od strane korejskog arhitektoskog biroa Studio Koossino kako bi smestile posetioce koji putuju do Botaničke bašte izvan Seula. Arhitekte iz biroa Studio Koossino kažu da su bili pod uticajem istorijskih kamenih Moai statua sa Uskršnjih ostrva u Čileu kada su projektovali ovih šest vikendica, koje se nalaze na blagoj padini u okrugu Gapijeong.

Kao i statue, Moai pansionske zgrade imaju isti oblik - gornji, teški volumen sa betonskom bazom i dinamičnim gornjim delom. One su takođe postrojene jedna pored druge tako da izgleda kao da gledaju u istom pravcu.

„Moai statue imaju slične oblike iako su različitih veličina“, kaže arhitekta Žae Hvan Li. „Ovaj projekat je organizovao sličnu masu na strmoj ravni, stvarajući osećaj za mesto naglašavanjem ponavljajućih slika.“

Svetlo žuti paneli odevaju konzolne gornje spratove svake zgrade, tako da se one ističu u odnosu na zeleni pejzaž, čineći, prema rečima arhitekte, takozvani orijentir u prostoru za turiste koji su na putu ka botaničkoj bašti.

Boja se ponovo pojavljuje unutar domova, gde su vrata, stepeništa i nameštaj ofarbana u žutu boju kako bi se izdvajali iz belih i sivih tonova zidova i plafona, rasvete i tapacirunga.

Svaka vikendica sadrži kuhinju na svom donjem nivou, iz koje se može pristupiti malom dvorištu i bazenu, dok su spavaće sobe i kupatila smeštene na spratovima iznad i imaju natkrivene balkone.

Arhitektonski biro Studio Koossino je takođe projektovao jednospratnu strukturu na dnu parcele, koja smešta recepciju, kafić i krovni bazen. Fotografije: Jae Seong Lee.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;