INFONET-468X60-BANNER

Mala kuća-mahuna projektovana za nomade 21. veka

22.01.2014. | Inhabitat

Studenti sa koledža Green Mountain iz SAD-a su redefinisali „američki san“ sa malim domom koji nudi mobilni stil života sa smanjenim uticajem na životnu sredinu. Stvorena u okviru predmeta Obnovljiva energija i ekološki dizajn profesora Lukasa Brauna (Lucas Brown), kuća u obliku mahune površine od samo 6,5 kvadratnih metara ima deo za spavanje, prikupljanje kišnice i solarni električni sistem od 300 vati.

Nazvana OTIS (Optimal Traveling Independent Space), ova samodovljna mobilna kuća koristi reciklirane materijale i košta manje od 2.000 dolara.

Projekat, koji je trajao čitav semestar, iznjedrio je dom veličine 2,44x3,66 metara koji je ručno izgrađen da udobno smesti jednu osobu. Braunovih šesnaest studenata je bilo podeljeno u odvojene timove za projektovanje i izgradnju kućnih vodovodnih, energetskih, grejnih i fasadnih sistema.

„Privlačnost ka življenju više nomadskog stila života predstavlja redefinisanje američkog sna, posebno među studentima novijih generacija“, kaže profesor Braun. „Oni (studenti) nisu zainteresovani da budu vezani za stanarinu ili hipoteku odmah nakon koledža. Imati svoj životni prostor koji je veoma lak za održavanje i veoma mobilan sugeriše na drugačiji skup prioriteta.“

Lokalno nabavljena građa i škriljac su korišćeni za izgradnju prozora i rama. Kako bi smanjili otpadne materije, studenti su takođe instalirali kompostni toalet i sistem sakupljanja kišnice koji samostalno snabdeca kupatilo i kuhinju. Lagani dom se može lako utovariti i transportovati u standardnim prikolicama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;