Kuća za samo 150 funti

03.12.2013. | Index

Kuća farmera Majkla Baka (Michael Buck) izgleda kao nešto što biste inače videli u holivudskim filmovima epske fantastike, ali ono što je još zanimljivije jeste priča koja postoji iza nje. Naime, izgradnja ove kuće koštala je samo 150 britanskih funti, a u izgradnji su korišćeni samo prirodni materijali. Budući da u kući nema struje, plina ili vode, mesečni troškovi su niski.

Gospodin Bak je kuću iznajmio, a trenutni stanar najam plaća svežim mlekom i pavlakom. Kuća je izgrađena za samo osam meseci, a Bak je prilikom izgradnje koristio mešavinu ilovače, šljunka i slame. Ukratko, kuću od tridesetak kvadrata izgradio je sam, a čak ni za prozore nije trošio novac već je izrezao vetrobranska stakla starih kamiona.

Mnogi misle kako je u kući hladno, ali spomenuta mešavina materijala odlično izoluje, a valja spomenuti i kako je plafon dodatno izolovan ovčijom vunom kako bi dodatno zadržao toplinu. Naravno, u kući se nalazi i peć na drva. Kuća se osvetljava svećama i fenjerima, toalet je odvojen od kuće, a kada se nalazi napolju i po potrebi se unosi u kuću.

„Hteo sam dokazati da kuće ne moraju biti skupe. Živimo u društvu u kojem provodimo živote otplaćujući hipoteke, a to je nešto u čemu malo ko uživa“, rekao je Bak koji je kuću planirao izgraditi a da ne potroši ni peni, ali ipak se preračunao i na kraju je morao kupiti još slame i dodatni alat.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...