Zakrivljena Fibonačijeva kućica na drvetu

15.11.2013. | Inhabitat

Fibonačijeva kućica na drvetu je inspirisana spiralnim Fibonačijevim nizom koji se često može pronaći u prirodi. Arhitektonski biro Blue Forest iz Velike Britanije je projektovao ovaj uzvišeni prostor imajući „veliku decu“ na umu, a on uključuje mostove sa dugačkim konopcima, drvene tremove i čak i cevasti tobogan dugačak 23 metara. Lučne staze kulminiraju u talasastom skrovištu prepunim dnevnim osvetljenjem koje čuva intimnu vezu sa svojim okruženjem.

Fibonаčijev niz je mаtemаtički niz primećen u mnogim fizičkim, hemijskim i biološkim pojаvаmа. Ime je dobio po itаlijаnskom mаtemаtičаru Fibonаčiju. Predstаvljа niz brojevа u kome zbir prethodnа dvа brojа u nizu dаju vrednost nаrednog člаnа nizа. Indeksirаnje člаnovа ovog nizа počinje od nule, а prvа dvа člаnа su mu 0 i 1. To jest: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144...

Biro Blue Forest je projektovao i izgradio Fibonači kućicu na drvetu za klijenta u Španiji koji je hteo da bolje iskoristi svoje šumsko prostranstvo. Kućica na drvetu i njene obimne staze nalaze se na ivici bašte u blizini klijentovog otvorenog bioskopa i bara.

Pristup uzvišenom smeštaju je omogućeno preko rampi i mostova od konopaca koji spajaju četiri različite platforme. Postoji preko 40 metara mostova na terenu na kojima se može igrati, zajedno sa 3,5 metara visokom platformom sa cevastim toboganom koji se spušta ka bašti ispod. Tobogan nije za one sa slabim srcem, i preporučuje se da ga ne koriste deca ispod šest godina.

Na kraju staza nalazi se veći trem sa pogledom na šumu i baštu, kao i put koji vodi nazad do vile klijenta. Spiralno utočište je izgrađeno sa održivo posečenim drvetom, a laminirana rebra su korišćena za ram. Završni materijali uključuju panele od ariša, ručno rađeni detalji od bakra i od konopaca.

Sklapajuća taklena vrata ispunjavaju kompaktan prostor sa svetlošću i stvaraju neposrednu vezu sa šumom. Unutrašnjost je opremljena sa svetlim i modernim finišom zajedno sa čajnom kuhinjom sa mini frižiderom. Kućica na drvetu ima dovoljno prostora za krevet i stolice, ili može da se koristi kao studio.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...