INFONET-468X60-BANNER

OMA završio zgradu sedišta Berze u Šenženu

06.11.2013. | Architect Magazine

Arhitektonski biro OMA iz Holandije, predvođen Remom Kolhasom, završio je novo sedište Šenženske berze. Novo sedište Berze u Šenženu uspostavlja novu tipologiju za nebodere sa podizanjem postolja nebodera za 36 metara iznad nivoa tla.

Sa ukupnom površinom od 265.000 metara kvadaratnih, neboder smešta konferencijske centre, umetničku galeriju i maloprodajne prostore pored glavnih kancelarijskih oblasti same berze.

Trospratno postolje, završeno sa prohodnim zelenim krovom, nalazi se na 36. metru iznad tla ovog nebodera od 46 spratova. Ovo postolje smešta sve funkcijske oblatsi berze, kao i njene prateće programe na 15.000 kvadratnih metara površine.

Mreža od čeličnih dijagonalnih konstruktivnih rešetaka na fasadi obavija konzolno postolje i prenosi vertikalna i horizontalna opterećenja nazad u centralnu kulu, koja je i sama obložena sa dijagonalnim podupiračima ispod postolja i normalnim pravolinijskim egoskelteom iznad.

Gornji deo kule karakteriše duboko usađeno staklo sa unutrašnje strane konstruktivnih zidova, tako da sama dubina fasade pruža pasivno osenčavanje koje smanjuje solarno zagrevanje. Zgrada berze u Šenženu ima za cilj da bude jedna od prvih zgrada u Kini ocenjenih pod 3-Star sistemom, koje je pod vođstvom kineskog Ministarstva za stanovanje i urbanizam.

Šenženška berza je drugi završeni projekat biroa OMA u Kini. Prvi je Sedište Kineske centralne telezivije (CCTV), 1.350 milja dalje od Šenžena u Pekingu, koji je završen 2012. godine. CCTV je trebao da ima sestrinski projekat, Televizijski kulturni centar (TVCC) - takođe projektovan od strane biroa OMA - ali skoro završeni toranj je izgoreo pod sumnjivim okolnostima tokom proslave lunarne nove godine 2009.

Arhitektonski biro OMA je pobedio na međunarodnom konkursu za projektovanje sedišta Šenženske berze 2006. godine, a takođe je osvojio i konkurs za projektovanje drugog tornja u Šenžen finansijskom okrugu - Essence Financial Building - ranije ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;