INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela izgradnja sedišta kompanije Samsung u Silikonskoj dolini

19.09.2013. | Gizmag

Izgradnja novog sedišta kompanije Samsung u Silikonskoj dolini, projekat arhitektonskog biroa NBBJ je započela. Projekat će pokrivati 102.000 metara kvadratnih površine i imati kancelarijsku kulu od deset spratova, višestruke baštenske oblasti, parking sa zelenim zidovima, kao i veliki broj održivih tehnologija, uključujući i solarnu energiju.

Biro NBBJ ima dobru formu za ovakav projekaz, pošto je kompanija prethodno angažovana od kompanije Google da projektuje njihovo kalifornijsko sedište. Kao i sedište Google-a, novi silikonski dom kompanije Samsung Semiconductor Inc. moći će da se pohvali sa nekim zelenim karakteristikama, kao štu su krovni fotonaponski paneli, kao i fasada projektovana da umanji solarno zagrevanje. Prirodno svetlo će takođe biti što je više moguće uvođeno u zgrade, a biro NBBJ teži eventualnom LEED Gold sertifikatu.

Lokacija je podeljena na četiri zone. Plaza sadrži popločani prostor od kamena, obilje zelenih površina i prepuna je sa izabranim umetničkim delima. Oko ove plaze nalazi se kafić i izložbeni prostor u kome će kompanija Samsung prikazivati njene najnovije gedžete i spravice javnosti.

U blizini ove dve zone nalazi se desetospratni poslovni toranj koji će smestiti 2.000 zaposlenih, od naučnika do prodavaca. Ovo je primarni fokus projekta, i sadržaće obilje zelenila unutra kako bi se zaposleni dobro osećali. Dva sprata će biti u potpunosti otvorena ka spoljašnjosti. Toranj je takođe odeven u beli metal i providno staklo, koje je uravnoteženo da smanji efekte zagrevanja od sunca.

Veliki centralni zeleni prostor je smešten u sred parcele, a na krajnjem zapadnom delu se nalazi sportski vrt sa opremom za vežbanje i obiljem drveća i zelenila. Na kraju, dugačka i tanka sedmospratna garaža, koju karakteriše rasklapajući zeleni zid, je pri ruci za one koji se odluče da na posao dođu kolima umesto obližnjim lakim metroom ili autobusom.

 

Gledajući ove rendere biroa NBBJ, novo sedište kompanije Samsung deluje veoma impresivno, ali da li će nadmašiti svog velikog rivala (kompaniju Google) ostaje da se vidi. Radovi na izgradnji su počeli jula ove godine, a očekuje sa da će projekat biti završen sredinom 2015. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;