INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća Espinar - netipična koliba u šumi

30.07.2013. | Gizmag

Maja ove godine, španski arhitekta Migel de Guzman (Miguel de Guzmán) završio je stambenu jedinicu koja se nalazi u ruralnoj Španiji. Nazvana „Espinar kuća“, jedinica podseća na klasičnu temu usmaljene kolibe u šumi, ali ima doder modernosti u obliku providnog polikarbonatnog eksterijera, krovnog vrta i jeftinog enterijera od iverice.

Arhitekta Guzman je već poznat kao svojevrsni konceptualista, koji svoje projekte predstavlja na vrlo individualni način. Espinar kuća je stvarno boravište, a ne samo lepršavi koncept, i arhitekta se ovde zabavio korišćenjem modela obučenog kao Crvenkapa, u sklopu sa tri medveda i vukom za potrebe promotivnih fotografija.

Na više praktičnom nivou, Guzman izveštava da su jeftini građevinski materijali korišćeni prilikom izgradnje kuće, uključujući i providni polikarbonat sa kojim je obmotana fasada, kao i iverica za funkcionalni enterijer bez suvišnih detalja.

Ova utilitarna tema je prisutna širom unutrašnjosti kuće, gde je luksuz odbačen u korist praktičnih detalja, kao što su lako dostupni pristupi za održavanje vodovodne i elektro mreže.

Kuća obuhvata kuhinju - trpezariju, dnevnu sobu, četiri spavaće sobe (po dve na svakom spratu), kao i staklenu baštu okrenutu ka jugu. Ovaj plastenik može da se otvori ka spolja tokom leta, ili da se koristi za sakupljanje toplote tokom hladnih meseci.

Čelični kablovi su opremljeni na spoljašnjosti tri strane kuće kako bi omogućili slobodno penjanje biljkama koje rastu, i za koje se nada da će na kraju proizvesti zeleni zid. Na vrhu, krovna bašta obezbeđuje slobodni prostor za opuštanje i pruža poglede na okolne planine.

Promotivni video snimak ispod je jedan od bizarnijih arhitektonskih snimaka koji ćete verovatno videti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;