INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sportska sala „Harmonie“ u Kobeu, Japan

01.07.2013. | Dezzen

Ogromni prozori spratne visine otkrivaju izloženu drvenu konstrukciju ove sportske hale škole u Kobeu, Japan, delo arhitektonskog biroa Takenaka Corporation. Nazvana „Harmonie“ sala, zgrada funkcioniše kao teren za košarku i auditorijum za Međunarodnu srednju školu Kobe, i projektovana je da se uklapa sa drvenim i betonskim zgradama koje se već nalaze u kampusu.

„Ova zgrada je projektovana da uzme najviše moguće iz bogatog okruženja uz nasleđivanje formalnog jezika kampusa koji postoji“, kažu u arhitekonskom birou. Četrdeset i šest metara dugačak zid neprekidnog betona oivčava severni deo lokacije. Uske linije zastakljenja prostiru se duž njene gornje i donje strane, donoseći svetlost u nivou poda i plafona sale.

Veći prozori obuhvataju južnu elevaciju tako da učenici koji se nalaze na dugom mestu u kampusu mogu da zavire u aktivnosti koje se dešavaju unutar sale, dok učenici koji su u sali mogu da gledaju u pravcu okolnih šuma.

„Kroz kadriranje pogleda na okolinu, prelepi ambijent vrši interakciju sa prostorima i nudi otvorenost korišćenjem drveća i neba koji ističu konstruktivni okvir“, objašnjavaju arhitekte.

Konstruktivni drveni stubovi su pozicionirane duž ove fasade kako bi preuzeli neke od vertikalnih opterećenja sa drvenog krova, koji konzolno viri preko ivica zidova. Toaleti, skladišta i kancelarije za učitelje zauzimaju mali aneks sa povezujućim hodnikom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;