Revolucionarna stambena zgrada u Iranu

24.05.2013. | Detail

Ne dešava se često da vidimo stvaranje interesantne nove arhitekture u Iranu zbog političkih razloga. Tako da vam sa određenom dozom zadovoljstva predstavljamo novu stambenu zgradu u Mahalatu, Iran, projektovano od strane arhitektonskog biroa AbCT – Architecture by Collective iz Teherana.

Arhitekte su koristili prelepi lokalni kamen za oblaganje eksterijera, kao i nekih unutrašnjih zidova, koji prenosi bogati i lepi kvalitet zgradi. Možda još važnije, zgrada je imala nesrazmeran uticaj na životnu sredinu i lokalnu privredu.

Često u vreme štednje, kada su resursi oskudni, kreativnost buja! U ovoj zgradi vidimo kako je ta kreativnost iskoristila procese rezanja kamena koji odbacuje polovinu one količine koja je izvučena iz kamenoloma zbog nesavršenosti kamena.

Ekonomija Mahalata je pretežno centrirana oko obrade kamene, tako da ilustrovanjem da izuzetna arhitektura može biti stvorena korišćenjem onoga što je do tada smatrano otpadnim proizvodom, pogodnosti mogu biti realizovane koje imaju ekonomski uticaj, kao i uticaj na životnu sredinu.

Elegantno arhitektonsko rešenje igra se sa osnovnom, oštrom i u suštini pravolinijskom formom, koja je kasnije modulisana preko kamenih izbočina koja zakljanjaju male prozore nalik klapnama. Kod većih prozora, problem osenčenja je rešen korišćenjem operabilnih drvenih žaluzina koje pomažu regulaciji količine upadne sunčeve svetlosti i unutrašnje temperature.

Ova stambena zgrada je ušla u uži izbor za ovogodišnju Aga Kan nagradu za arhitekturu (Aga Khan Award for Architecture).

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...