INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fosterovo sedište kompanije „Apple“ premašuje budžet za 2 milijarde dolara

10.04.2013. | Arch Daily

Procenjeni troškovi sedišta kompanije „Apple“ u Kupertino Sitiju su eskalirali sa već poveće cifre od 3 milijarde na 5 milijardi dolara (na više od 15.000 dolara po kvadratnom metru), navodno gurajući nazad prvobitni datum završetka izgradnje na 2016. godinu.

Prema Blumbergu, „Apple“ radi sa vodećim arhitektama iz biroa Foster & Partners na smanjivanju troškova za 1 milijardu dolara od ove naduvane cifre. Većina troškova je navodno zbog „velikih zahteva Stiva Džobsa“, pošto je tehnološka legenda zahtevala kružno monolitno sedište kompanije površine od 260.000 kvadratnih metara, koje će biti obloženo sa nemačkim konkavnim staklom od 12 metara, zajedno sa zahtevima da četvorospratni poslovni prostori budu obloženi sa teraco podovima muzejskog kvaliteta i završeni sa poliranim betonskim plafonima.

Iako kritikovan zbog svojih ambicioznih planova i dizajna u obliku krofne, Stiv Džobs je želeo da stvori remek-delo koje će izgledati podjednako dobro kao što će i funkcionisati, baš kao i njegovi proizvodi. Tokom prezentacije gradskom veću Kupertino Sitija 2011. godine, Stiv Džobs je izjavio: „Ovo nije najjeftiniji način da se izgradi nešto... ne postoji ravan komad stakla u ovoj zgradi.“ On je nastavio: „Mi imamo šansu... za izgradnju najbolje poslovne zgrade na svetu. Zaista mislim da će studenti arhitekture dolaziti ovde da je vide.“

Sedište kompanije nalik svemirskom brodu, kako bi to Džobs opisao, namenjeno je da primi više od 12.000 zaposlenih. Ona će biti jedna od šest vidljivih zgrada planiranih za ovu parcelu od 71 hektara - uključujući sedište, predvorje sa podzemnim auditorijumom sa 1.000 mesta, četvorospratna garaža blizu autoputa, korporativni fitnes centar, istraživački centar i centralnu elektranu - svi ovim objektima će moći da se pristupi preko mreže podzemnih puteva i parkinga koji su sakriveni sa 6.000 stabala.

Pored toga, Džobs je predvideo da kampus postigne energetski status „net-zero“ uz pomoć 65.000 kvadratnih metara krovnih fotonaponskih panela (što je dovoljno za generisanje 8 megavata struje), zajedno sa dodatnim izvorima u vidu solarne i eolske energije, pametnim opcijama upravljanja zgradom itd.

Uprkos ceni, Blumberg navodi: „Nema naznaka da kompanija 'Apple' odustaje od projekta.“ Početak radova na temeljima je planirana za jun ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;