INFONET-468X60-BANNER

Kulturni i umetnički centar Zahe Hadid počinje da se gradi u Kini

20.03.2013. | WAN

Novi projekat Zahe Hadid od 115.000 metara kvadratnih je trenutno u izgradnji u kineskom gradu Čangša. Projekat Čangša Meiki međunarodni kulturni i umetnički centar Zahe Hadid je izabran kao pobednički predlog u međunarodnom arhitektonskom takmičenju. Sadrži „jedinstvenu varijaciju građevinskih čvorova i prostora“, Međunarodni kulturni centar sadržaće Veliko pozorište, Muzej savremene umetnosti, i višenamesku salu i druge prateće sadržaje.

Projekat koji se radijalno širi će ponuditi prelep poglede na obližnje jezero Meiki i pružiti pristup obližnjem Festivalskom ostrvu. Otvoreni trg koji se suočava sa Meiki putem je takođe inkorporiran u projekat i ovaj otvoreni prostor će se korstiti za izložbene događaje.

Projekat se sastoji od „tri fluidne latice“, koje se nalaze oko centralnog atrijuma. Govoreći o odnosima između odvojenih entiteta, Zaha Hadid je rekla: „Iako su ove građanske institucije jedinstveno definisane i odvojene, one se međusobno uklapaju u svim aspektima, dok konfiguracija trgova između njih nudi posetiocima niz gradskih ambijenata koji se odnose na različite institucije i one ubrizgavaju vitalnost ovoj lokaciji.“

Kada ključni element projekta, Veliko pozorište, bude gotovo, ono će postati najveći centar za izvođenje u gradu sa kapacitetom od 1.800 mesta, i sadržaće VIP prostore, barove i restorane. Pored ovoga, višenamenska sala će imati i kapacitet od 500 mesta, ali se može prilagoditi i rekonfigurisati da ugosti različite funkcije, uključujući bankete, modne revije i male pozorišne produkcije.

Zaha Hadid je dodala: „Čangša Meiki međunarodni kulturni i umetnički centar oličava vrednosti funkcionalnosti, elegancije i inovacije, i teži da postane novo kulturno i građansko čvorište za grad Čangša, kao i globalno kulturno odredište.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;