INFONET-468X60-BANNER

Pasivna kuća u Bugarskoj građena u skladu sa suncem

28.02.2013. | EKOkuće

U primorskom mestu Kavarna u Bugarskoj prošle godine je završena gradnja energetski efikasne kuće koja maksimalno iskorišćava energiju sunca.

Kuću je projektovao arhitektonski studio Ignatov Architects tako da se što više iskoristi besplatna sunčeva energija. Posebni izolacioni materijali i smanjenje potrošnje energije za 90% u odnosu na konvencionalne objekte, omogućili su ovoj kući da zasluženo dobije PassivHaus sertifikat.

Projekat kuće usklađen je sa nejednakom, brdovitom okolinom i pruža veličanstveni pogled na more. Ona je ukopana u brdo, a zemlja koja je okružuje obezbeđuje konstantnu temperaturu unutar kuće. Južno je orijentisana kako bi se što više iskoristila energija sunca. Zeleni krov pokriva ovo dvoetažno zdanje, služi kao dodatna izolacija, ali i dodatni zeleni prostor za odmor i relaksaciju.

Najzanimljiviji detalj je prednji deo kuće koji je usklađen sa kretanjem sunca. Prednji zid je od trostruko izolovanog stakla i posebno je nagnut kako bi savršeno odgovarao uglu pada sunčevih zraka za vreme letnjeg solsticija, što znači da za vreme najveće vrućine toplota uopšte ne ulazi u kuću, dok za vreme zimskog solsticija niski ugao pada sunčevih zraka pogađa sredinu bazena koji se nalazi na terasi i reflektuje dodatnu dnevnu svetlost i toplotu prema kući.

U ovoj kući se nalazi sistem za sakupljanje kišnice, kao i aktivni sistem za tretiranje otpadne vode koji je pretvara u suvi biološki kompost i vodu za navodnjavanje. Prirodna ventilacija u kombinaciji sa sistemom za povraćaj toplote i krovnim solarnim panelima omogućuje pasivno grejanje i hlađenje, kao i zagrevanje vode u bazenu.

Za izgradnju kuće korišćeni su isključivo lokalni materijali i radna snaga kako bi se dodatno smanjio ugljenični otisak kuće, kao i svi povezani troškovi vezani za izgradnju ovog zaista prelepog objekta.

Pogledajte video ispod koji detaljnije prikazuje koncept ovog projekta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;