Ukopana trouglasta kuća

26.02.2013. | Inhabitat

Na mestu gde je nekada bila industrijska zona u Ostinu, Teksas, nedavno je završena gradnja jedinstvene, trouglaste kuće, koja će se svim ljubiteljima zelene gradnje dopasti.

Kuća je podeljena na dva dela, spavaći i dnevni, delimično je ukopana u zemlju do dubine od 2 metra, krov je prekriven travom, a zbog izuzetne termalne mase i izolacije zimi ostaje topla, a leti hladna.

U njoj je postavljen podni sistem za grejanje i hlađenje koji koristi geotermalnu energiju i sistem za skladštenje toplote pomoću materijala koji menjaju agregatno stanje (PCM – phase change materials).

Kuća je simbolično projektovana u obliku ožiljka, kao osvrt na nekadašnju industrijsku zonu na kojoj se nalazi, dok bujna vegetacija koja je okružuje predstavlja oporavak zemljišta.

„Ovim projektom svo želeli da podignemo svest o tome da uz malo truda i nekadašnje industrijske zone mogu postati bujni prirodni pejzaž. Reka koja se nalazi na drugom kraju placa je dosta pomogla u tome“, rekli su iz arhitektonskog biroa Bercy Chen Studio, firme zadužene za ovaj projekat.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...