INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neboder „EFB“ u Kini odbacuje tradiconalnu formu radi bolje funkcije

11.02.2013. | Gizmag

Danski arhitektonski biro OMA je nedavno odneo prvu nagradu na međunarodnom takmičenju za projektovanje Essence Financial Building (EFB) u Šenženu, Kina, sa konceptom koji odbacuje zapadne principe za više savremene ideje. Među ostalim atributima, projekat izmešta liftove iz centru na strane kako bi napravio više kreativnije kancelarijske prostore, i uklanjanje spoljašnjih zidova iz srednjeg sprata kako bi stvorio veliku platformu.

Tradicionalno veliki kancelarijski prostori imaju liftove i komunikacije smeštene u centru objekta sa kancelarijama koje su izgrađene oko njih. Iako ovaj princip dozvoljava brži pristup zaposlebnih liftovima, on takođe znači da kancelarije moraju biti projektovane oko njih, što ograničava projektovanje više produktivnijih prostora. Arhitektonski biro OMA se nada da je rešio ovaj problem ograničavanjem svih liftova na jednu stranu zgrade, ostavljajući ceo sprat praznim i spremnim da bude uređen na način na koji vlasnici smatraju potrebnim.

Kada bude gotov, neboder Neboder Essence Financial Building će biti visok 180 metara (ne uključujući podzemne parking strukture) i imaće 64.550 kvadratnih metara poslovnog prostora i 5.450 kvadratnih metara komercijalnog prostora.

Donji deo, podijum, biće malo širi od ostatka kule i smeštaće centralni hol zajedno sa komercijalnim prodavnicama i restoranima. Srednji deo će imati uglavnom kancelarije za zakup, dok će nešto širi gornji deo smeštati kancelarije kompanije Essence Securities Co. Ltd. (jednog od investitora), sa klupskom kućom na gornjem spratu.

Arhitektonski biro OMA je takođe projektovala neboder sa prozorima koji su strateški dimenzionisani i pozicionirani kako bi dobili odgovarajuću količinu sunčeve svetlosti tokom dana. Istočna i zapadna strana nebodera ima uže prozore koje sprečavaju direktni prodor previše svetla, dok severna i južna strana imaju kombinacije velikih i malih prozora, u zavisnosti od toga gde svetlost najviše sija - svaka strana ima svoj jedinstveni obrazac.

Najuočljivija karakterista zgrade, međutim, jeste velika otvorena platforma u sredini volumena, koja nema zidove pored liftovskih. Platforma za gledanje veličine sprata obezbeđuje otvoreni osenčeni prostor sa pogledom na Šenžen golf klub, i pomaže u izdvajanju zgrade usred obrisa grada.

Arhitektonski biro OMA se nada da će odustajanje od zapadne tipologije nebodera omogućiti da kineska radna snaga bude efikasnije. Ovo je zapravo druga zgrada u Šenženu koju je projektovao biro OMA. Prva, Šenženska berza je predložena 2006. godine i biće završena aprila ove godine. Neboder „Essence Financial Building“ je još uvek u fazi projektovanja, tako da nema reči o tome kada će biti izgrađena, ali je sigurno da će ostaviti prepoznatljiv trag jednom kada bude završena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;