INFONET-468X60-BANNER

Utopijski projekti srpskih vlasti: Balada o krstarenju Beograd-Solun

24.01.2013. | S. Palić | 24 sata

Da su svi bombastični projekti koje su nam servirale srpske vlasti poslednjih decenija realizovani, danas bismo od Beograda do Budimpešte vozom stizali za dva sata. Autoputem bismo krstarili od mađarske do makedonske granice, u Beogradu bismo se vozili metroom i s nestrpljenjem čekali dan kad ćemo krenuti na krstarenje do Soluna.

Prokop: rok od 18 meseci produžen na 36 godina

Železnička stanica Prokop počela je da se gradi 1977. sa namerom da se Glavna železnička stanica u Beogradu izmesti na bolju lokaciju, a oslobodi 80 hektara najskuplje zemlje na Savskoj padini. Gradnja je trebalo je da bude završena za 18 meseci. Od tada je prošlo 36 godina. Nikad završen, Prokop danas radi kao usputna stanica na ulasku u grad. Od početka ovog veka bilo je nekoliko zainteresovanih insvestitora, ali dogovor o završetku projekta nije postignut. Ministar Mrkonjić najavio je da će “već početkom januara” 2013. biti nastavljena izgradnja.
Ocena izvodljivosti - 3

Krstarenje do Soluna

Plovni put od Beograda do Soluna ideja je franačkog kralja Karla Velikog, stara 13 vekova. Zamisao je da se spoji Severno more s Egejskim i da se plovni put skrati 1.200 kilometara (plovni put vekovima ide preko Crnog mora). Da bi se izgradio, potrebno je 17 milijardi dolara, a ekonomisti ocenjuju da “je potrebno puno mašte da bi neko pomislio da Srbija to može da uradi u okolnostima u kojima se nalazi”.
Ocena izvodljivosti - 0

Vozom do Beča za tri sata

Krajem 90-ih godina prošlog veka Saobraćajni institut CIP, na čelu s tadašnjim direktorom a današnjim ministrom Milutinom Mrkonjićem, napravio je projekat modernizacije srpskih pruga, nazvan “Brze pruge Srbije”. Iz Beograda je trebalo da se stiže u Budimpeštu za manje od dva časa, a u Beč za tri časa. Od svega, ostvarena je samo izgradnja nadvožnjaka iznad pruge kod Inđije.
Ocena izvodljivosti - 1

Izgradnja metroa - kao Skadar na Bojani

Izgradnja metroa u Beogradu planirana je još 50-ih godina 20. veka. Prva studija je napravljena 1968. i predviđala je 35 stanica na 33 kilometra. Gradonačelnici Beograda posvećivali su pažnju projektima koji mogu da se završe za njihovog mandata, a to sa metroom nije bilo moguće. U urbanističkom planu usvojenom 2003, projekat metro napušten je u korist lakog šinskog sistema. Tokom svih ovih godina izgrađena je samo stanica Vukov spomenik.
Ocena izvodljivosti - 4

Metropola umesto oronule železničke stanice

U vezi sa (ne)završetkom Prokopa je i projekat Europolis, još jedna zamisao ministra Mrkonjića, koja je nosila radni naslov “Beograd na Savi 2000”. Te 1995. je izjavljivao: “Do 2000. mora biti završen Beogradski čvor, pruga Beograd-Subotica i oslobođeno zemljište za Europolis”. Projekat je bio politički, rađen za potrebu predizborne kampanje SPS. U njemu nije bilo nikakvog ozbiljnog urbanističkog istraživanja. I vlasti posle 2000. imale su ideju izgradnje Savskog amfiteatra, ali je sve ostalo utopija.
Ocena izvodljivosti - 2

Autoputem do Crne Gore tek u 22. veku

Posao na koridoru 10, započet još u vreme Slobodana Miloševića, nikako da bude priveden kraju. Kroz Srbiju treba da bude izgrađeno 800 kilometara sa šest traka. Severni krak je završen, obilaznica oko Beograda nije, a južni i jugoistočni nisu ni blizu završetku. U međuvremenu, počela je izgradnja na koridoru 11, ka Crnoj Gori i Jadranskom moru. Kojim tempom su išli radovi kroz ravnu Vojvodinu, realno je očekivati da ćemo do Crnogorskog primorja autoputem samo ako poživimo još stotinak godina.
Ocena izvodljivosti - 3

 

Komentari: 3

ljuba 29.09.2021 09.11.03

Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivosti za svaki projekat posebno...

vladimir 04.02.2013 09.05.40

stvarno neozbiljno, samo u svrhu partijske i licne promocije.

Optimista 28.01.2013 12.53.46

U nekoliko ideja se pominje Mrkonjić. Toliko o realizaciji.
Što se tiče ideja, one su sve dobre. Ali se sve započelo i nije privelo kraju. Koridor X je kičma transporta između Evrope i Azije, Beograd je usko grlo, a mi dajemo pare za Koridor XI koji je paralelan sa postojećim neiskorišćenim autoputem. Bolje da se Ibarska magistrala proširi na 2+2 trake, a hitno završe obilaznica oko Beograda (pun profil), autoput ka Bugarskoj i Makedoniji. I poveže Čačak sa Batočinom.
Europolis je lepa ideja, ali treba krenuti od nečega, npr. izmeštanja ne same železničke stanice, koliko svih koloseka i zgrada koji su u funkciji železnice.
Krstarenje do Soluna je super ideja. Što svi kažu da je Srbiji potreban taj plovni put? Nije. Potreban je Nemačkoj da zaobiđe Tursku (+ smanjenje troškova prevoza). Pa neka Nemci daju pare za gradnju - dobiće zauzvrat koncesiju na naplatu "rekarine" :). A Srbija ima svoj interes kroz gradnju tog plovnog puta, prateće usluge, turizam... A možda će i Kinezi dati pare za ovaj projekat - onda će oni kontrolisati taj plovni put. I koristiti ga.

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;