INFONET-468X60-BANNER

Izbor zelenih materijala pri renoviranju kuhinje

13.11.2012. | Buildipedia

Kuhinja je jedan od najskupljih delova kuće za renoviranje - one sadrže dobar deo specijalizovane opreme i mnogo uređaja. Osnovni koncepti iza zelene gradnje se takođe primenjuju u rekonstrukciji: energetska efikasnost, kvalitet unutrašnjih prostora, kao i obnovljivi ili održivi materijali.

Raspon zelenih materijala i proizvoda koji su dostupni na tržištu je širok, tako da se može naći proizvod koji odgovara svakoj kuhinji koja se renovira, čak i uz praćenje vrlo strogih smernica zelene gradnje. U nastavku teksta ćemo ispitati kuhinjske elemente i aparate, dva stavke koje se najčešće menjaju tokom renoviranja kuhinje.

Zeleni kuhinjski elementi

Šta kvalifikuje građevinski materijal kao zeleni? Odgovor će se razlikovati među pojedincima, i različiti materijali imaju različite izvore, metode proizvodnje, životne cikluse, i mnoge druge faktore. Kompromisi se uglavnom svode na to koje karakteristike više znače individualnom potrošaču. Koji zeleni principi su bitniji pojedincu često odlučuje u izboru materijala. Na primer, teško je da jedan proizvod bude napravljen od prirodnog materijala i takođe ima reciklirani sadržaj.

U nekim slučajevima, takođe, transportni troškovi mogu učiniti, inače inherentno zeleni materijal, neodrživim: odakle materijal dolazi i gde se projekat izvodi može biti odlučujući faktor, kao kod kredita Regionalnih mateirjala (Regional Materials) u LEED sistemu sertifikacije za novogradnju i veća renoviranja, na primer. LEED definiše regionalne materijale kao materijale ili proizvode koji su izdvojeni, ubrani, ili reciklirani - kao i preoizvedeni - unutar radijusa od 500 milja od lokacije projekata.

Potrošači koji žele prirodne materijale sa minimalnom obradom će težiti da preferiraju opcije kao što su drvo ili prirodni kamen (granit, steatit, mermer i slično). S druge strane, kompozitni materijali često imaju visok nivo recikliranog sadržaja. Sintetički materijali na epoksidnoj bazi uglavnom najmanje zahtevaju održavanja.

Drvo zahteva dodatnu negu i održavanje, u poređenju sa mnogim drugim kuhinjskim materijalima. Drvo tokom vremena pokazuje znakove starenja više od drugih materijala, ali autentični karakter i osećaj prirodnog drveta je mnogima jednostavno nezamenjiv.

Granit je dugotrajan i izdržljiv materijal. Potrebno mu je malo održavanja, ali bi trebao da traje godinama bez značajne degradacije. Najveća mana granita je ta da često dolazi iz inostranih kamenoloma, što povećava ugljenični otisak koji je uključen u dostavu materijala.

Druge vrste kamena su takođe dobar zeleni izbor. Steatit, plavi kamen, pa čak i škriljac su jednostavni, prirodni materijali. Za njihovu proizvodnju se ne troši previše energije, osim za iskopavanje kamena iz kamenoloma i njegov transport. Kamen je obično prilično otporan na toplotu, kuhinjske radne površine napravljene od nekih drugih materijala mogu biti oštećene ako se spusti vrući tiganj direktno na njegovu površinu.

Opcije sintetičkog kvarca uključuje brendove kao što su Ceaserstone, Zodiaq i Silestone. Oni su svi napravljeni uglavnom od kvarca (obično preko 90%), zajedno sa vezivima epoksidnih smola koje ga drže zajedno. Sintetički kvarc je inertni i tvrđi od granita, a proizvođači kuhinjskih površina od sintetičkog kvarca kažu za svoj materijal da ga nije potrebno održavati.

Vezivne smole ne isparuju i ni na koji način ne oštećuju unutrašnji kvalitet vazduha. Kvarc je prirodni materijal koga ima u izobilju, i iako on nije obnovljivi materijal kao drvo, on nije redak resurs.

Druga opcija koja ima sličan kompozitni izgled ali ne zahteva upotrebu epoksidnih veziva jeste IceStone, koji je napravljen od recikliranog stakla, cementa i pigmenata. To je proizvod koji je sertifikovan sa Gold rejtingom Cradle-to-Cradle programa, i taj materijal se može ponovo koristiti ili reciklirati na kraju njegovog životnog ciklusa.

Veliki broj materijala na bazi papira i vlakana su još jedna opcija koju zastupaju kompanije tipa PaperStone, Richlite i EcoTop. Ovi kuhinjski elementi su napravljeni od slojeva papira (obično od recikliranog i/ili od onog koji je FSC sertifikovan) koji su zasićeni sa smolom, a zatim spojeni zajedno pod pritiskom i toplotom.

Završni elementi su relativno neporozni i donekle otporni na toplotu. Kompanija EcoTop koristi mešavinu vlakana bambusa zajedno sa recikliranim papirom pri proizvodnji. Kao i kod sintetičkih kvarcnih materijala, smole koje se koriste za proitvodnju takođe nisu štetne. Najveći deo sadržaja u ovim materijalima jeste papir ili druga vlakna koja su iz obnovljivih izvora, tako da oni imaju manje uticaja na životnu sredinu od nekih drugih materijala.

Zeleni kuhinjski uređaji

Uređaji, kao i kuhinjski elementi, se često zamenjuju tokom renoviranja kuhinje i mogu imati dugotrajan uticaj na potrošnju energije u domaćinstvu. Frižideri, mašine za pranje sudova i aparati za kuvanje (mikrotalasne pećnice, šporeti i rerne) su svi veliki potrošači energije. Američko ministarstvo energije izveštava da je kuvanje i hlađenje odgovorni za po oko 4% ukupne potrošnje energije u domaćinstvima.

Rad uređaja je još jedan faktor na koji treba obratiti pažnju. Funkcija sušenja suđa u mašinama za pranje sudova koristi veliku količinu dodatne energije. U mnogim slučajevima, sušenje vazduhom posuđa je potpuno adekvatno, posebno ako je suđe oprano u večernjim slučajevima i ako se ono suši tokom noći. Odustajenje od zagrejanog ciklusa sušenja je možda jedna od najvećih promena koje se mogu napraviti kako bi vaša kuhinja bila više energetski efikasnija.

Pažljivo korišćenje tople vode je takođe važan deo u energetskoj efikasnosti kuhinje. Grejanje vode je druga najveća stavka u potrošnji energije (iza samog grejanja prostora) u prosečnom domu. Ograničavanje protoka vode sa česmama koji imaju razuman protok vode će sačuvati vodu, energiju i novac.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;