Utočište za žrtve trgovine ljudima

17.09.2012. | dezeen

Žrtve trgovine ljudima mogu da pronađu utočište iza zidova ovog dinamičnog zaštićenog stambenog bloka u Holandiji, projektovanog od strane holandske arhitektonske firme KAW.

Nazvan Veilige Veste, što znači "Sigurna tvrđava", tri sprata visoka zgrada u gradu Leuvardenu (Leeuwarden), u pokrajini Frisland (Friesland) na severu Holandije, pruža smeštaj i sigurnost za 48 devojaka koje su žrtve prostitucije ili zlostavljanja.

Zgrada je prvo bila konstruisana kao policijska stanica 1970. godine. Novi dijagonalno savijeni fasadni paneli imaju ulogu zaštite originalne strukture i obezbeđuju prostor za dodatnu izolaciju.

Projektant firme KAW Beatris Montesano (Beatrice Montesano) poredi dinamične bele kvadrate sa dijamantima. Ona tvrdi da fasada ove zgrade ima "suptilan" sjaj koji se uklapa u svoju okolinu.

Kancelarije, sobe za sastanke i prostorije za tretmane nalaze se u prizemlju, dok su spavaće i dnevne sobe podeljene u šest odvojenih grupa na prvom i drugom spratu.            

Sobe na drugom spratu su okružene terasom na krovu, koja nudi zaštićeni otvoreni prostor koje devojke mogu da koriste bez izlaska iz zgrade.

"Dvorište ima veoma važnu funkciju" - kaže Montesano. "To je mesto gde se devojke mogu okupljati, mesto za relaksiranje, za pronalaženje mira u prometnom gradu. Atmosfera u dvorištu je potpuno drugačija van zgrade i ovde možete osetiti topliju i intimniju atmosferu."

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...