Holandska Stripe (trakasta) kuća

14.09.2012. | dezeen

Mala kuća nazvana Stripe (Traka), mešovite namene, nalazi se u gradu Lajdenu, u Holandiji i svoje ime je dobila po karakterističnim horizontalnim prugama uklesanim duboko u fasadu. Kuća se nalazi u novoj urbanističkoj zoni, gde klijenti mogu da projektuju svoje sopstvene kuće. Smeštena je na uglu parcele u blizini parka, jugoistočno od pešačkog dela grada.       

Uprkos svojoj ograničenoj veličini, parcela nije u potpunosti izgrađena. Jedna četvrtina parcele je rezervisana za mali zatvoren vrt, stvarajući blagi prelaz iz javnog u privatni prostor, kao i rastojanje do susedne kuće.

Struktura nalik kocki obuhvata tri složena sprata, sva tri slična po veličini, ali drugačija po programu. Prizemlje poseduje kancelarijski prostor i vrt, u sledećem nivou se nalazi kuhinja, dnevna soba i trpezarija, dok gornji sprat ima dve spavaće sobe i kupatilo. Velika praznina dužinom severnog dela fasade je ključna tačka u kući i ona spaja dva gornja sprata. Ogroman prozor na vrhu nudi obilje prirodnog svetla kao i impresivan pogled ka holandskom nebu.

Stripe kuća ima skoro svestranu orijentaciju zbog toga što se nalazi na samom uglu parcele. Ne postoji mnogo prozora ali oni koji su prisutni su ogromni i orijentisani ka zanimljivim pogledima. Na prvom spratu tri prozora zajedno formiraju triptih. Svaki od njih predstavlja specifičnu stranu kuće: park na istočnoj strani, susedne kuće na zapadu i nebo na severu.

Ogromni spoljni zidovi su prepoznatljivi uz pomoć horizontalnih žlebova u gipsu. Udubljenja, ukupne dužine od oko 7.000 metara su napravljena ručno i urezana u polu-učvršćeni malter uz pomoć nekoliko kalupa.

Stripe kuća je veoma održiva kuća koja se dobro kotira u tabelama energetskih perfomansi i zaštite životne gradnje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...