INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li je ovo najveća krovna vetroelektrana na svetu?

30.08.2012. | Gizmag

Novootvorena vetroelektrana na krovu Fondacija za medicinska istraživanja Oklahome (Ohlahoma Medical Research Foundation) je prema dobavljačima turbina, kompanije Venger, najveća vetroelektrana integrisana u zgradu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali da li bi ona mogla da bude najveća na svetu?

Dana 22. juna 2012. godine, proizvođač vetroturbina izdao je saopštenje sa naslovom "Venger vetroelektrana postavljena na krovu Fondacije za medicinska istraživanja Oklahome" (Venger Wind Farm Installed on Roof of Oklahoma Medical Research Foundation (OMRF)). Zanimljive, ali na prvi pogled, ne naročito revolucionarne vesti. Krovne vetro instalacije značajnih kapaciteta su relativno retke, ali ne toliko retke da bi neka nova mogla da zgrabi prostor u novinama lokalnih medijskih kuća.

Ali drugi pogled otkriva, četiri rečenice nakon dugačkog uvodnog dela, sledeći grumen informacija: "Projekat je najveći integrisani vetroenergetski sistem na objektima u Sjedinjenim Američkim Državama." Da, ovo se pojavljuje u prvom pasusu, ali sa obiljem saopštenja koje se dnevno plasiraju, ovo može lako proći neopaženo.

Ali dosta o suptilnosti pisanja saopštenja. Koliko je veliko zapravo "veliko"? Možemo se nadati i pretpostavljati da kada Venger pominje veličinu, oni misle na instalisani kapacitet: energiju koju je elektrana sposobna da proizvede u vrhuncu snage. Krov OMRf-a je sada ukrašen sa 18 Vengerovih V2 vetroturbina sa vertikalnom osom, veličine od 5,6 metara.

Svaka ima kapacitet od 4,5kW, što daje celokupnoj instalaciji teoretski kapacitet od 81kW ukupno. Što se tiče krovnih instalacija, to nije nešto što bismo mogli tek tako zanemariti. Kao osnova za poređenje, tri turbine integrisane u Stata rezidencijalni blok u Londonu imaju kombinovani kapacitet od 57kW.

Optimalna brzina vetroturbina je 8,9 milja na čas (ili 4m/s). To je brzina potrebna kako bi turbine počele da generišu električnu energiju, i ona je prilično visoka u poređenju sa drugim turbinama na vetar namenjenim gradskim uslovima. Primera radi, McCamley turbina, o kojoj smo pisali, počinje da bude produktivna na vetrovima od 4 milja na čas (1,8m/s). U prilog kompaniji Venger ide činjenica da su vetroturbine smeštene na OMRF zgradi visokoj 40 metara, gde su brzine vetra sigurno veće.

U saopštenju OMRF-a piše da su turbine projektovane da mogu da proizvedu 85.500 kWh električne energije godišnje, što je ekvivalentno potrošnji sedam američkih domova prosečne veličine (to je ista količina energije koja bi bila proizvedena da turbine pod idelanim uslovima rade 1.000 sati).

Ono što je bilo osvežavajuće jeste što je saopštenje, takođe, istaklo da ova količina energije neće biti dovoljna da zadovolji potrebe zgrade OMRF-a, ali nam ne ističe koji će deo zahteva pokriti. Starta turbine (iskoristićemo ih opet kao reper) će ispuniti oko 8 posto energetskih potreba zgrade, a možete se kladiti da OMRF zgrada ima više potrebe za energijom od pukog stambenog bloka.

Zanimljivo, kompanija Venger ne samo da tvrdi da je ovo najveća krovna instalacija u Sjedinjenim Američkim Državama, već da je najveća integrisana instalacija u zgradi. Pošto je većina integrisanih instalacija u zgradama na krovu, ovo nije velika razlika, ali to je nešto veći podskup vetroturbina svejedno. Turbine se takođe mogu montirati na fasadama zgrada.

Sajt Inhabitat, koji je prvobitno postavio ovu vest, naziva ovo najvećom krovnom instalacijom na svetu. Mi smo se priklonili tome, osim ako neko tamo može da nam ukaže na neku veću. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;