INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Naučnoistraživački centar u Viminacijumu koji oživljava duh antike

02.07.2012. | E-kapija

Već naredne godine Srbija bi trebalo da dobije u potpunosti završen objekat arheološkog turizma u Viminacijumu. Reč je o istoimenom naučnoistraživačkom centru kod Kostolca, sa jedinstvenom atmosferom antičkog Rima gde posetilac može da bude i arheolog i legionar i car.

Naučnoistraživački centar (Domus Scientiarum) je projektovan kao višenamenski objekat, pa pored činjenice da će naučnici iz Srbije i inostranstva koristiti centar za svoje studije, istraživanja, radionice sa studentima, letnje škole, organizaciju kongresa i tematskih sastanaka, on će služiti i za smeštaj turista koji pokazuju sve veće interesovanje za posetu ovog istorijskog lokaliteta.

Kako je za "eKapiju" rekao Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum, najveći deo posla je urađen i radovi se privode kraju. Plan je da centar u potpunosti bude spreman do juna naredne godine, kada će biti obeleženo 1.700 godina od Milanskog edikta. Tako uporedo sa završnim radovima teku i pripreme za veliku izložbu "Putevima rimskih imperatora", koja će nakon Srbije biti prikazana u još nekoliko svetskih gradova.

Naučnoistraživački centar, čija je izgradnja počela još 2007. godine, projektovan u obliku rimskog Villa Rustica (kuće bogatog patricija). Centar se prostire na oko 4.000m2, ima 5 atrijuma i dva nivoa - gornji, sa prostorijama za rad i smeštaj i donji koji predstavlja "izolovanu zonu" sa povećanim stepenom sigurnosti i klimatskom kontrolom u muzejskim prostorijama i konferencijskim halama.

Korać kaže da je trospratni muzejski prostor ispod objekta pripremljen i da će u njemu, po ugledu na svetske lokalitete takvog kalibra, u vidu stalne postavke biti izložene specifične zbirke predmeta vezane za lokalitet.

Gornji nivo se sastoji od skupa pretkomora, oko koga su radionice, laboratorije, sobe za smeštaj stručnih timova i za posetioce. Pored njih je i biblioteka sa čitaonicom, dokument centar, laboratorija, kuhinja sa trpezarijom, a u okviru centra nalazi se i replika rimskih termi, koja se koristi kao mali spa centar.

Istočno krilo namenjeno je istraživačima dok će u zapadnom povremeno boraviti gosti istraživači iz zemalja sa kojima imamo saradnju. Izgradnja centra se privodi kraju, a trenutno u njemu boravi 21 istraživač iz Srbije. Činjenica da su se naučnici uselili pokazuje da nauka u njemu funkcioniše što je i najvažnije.

Najveći deo centra, je kako Korać kaže, uređen. U biblioteci je ostao da se završi deo za čitaoce dok su knjige već na policama. Dovršava se i trpezarija u kojoj će posetioci imati priliku da degustiraju hranu napravljenu po receptima rimskog kuvara Apicija. Arheološki institut nedavno je raspisao tender za nabavku tehnološke opreme za kuhinju i trpezariju a gosti već sada imaju priliku da u centru probaju pojedina tradicionalna rimska jela poput svinjetine u medu ili urmi pripremljenih na poseban način.

Kako bi se u centru dodatno oživeo ugođaj prošlog veremena, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, Miroslav Lazović, uradio je u muzejskom prostoru 2000m2 mozaika po modelu Gala Placedie u Raveni, u okviru kompleksa nalazi se i fontana Neptuna sa mitološkim bićima, ali svakako najzanimljiviji sadržaj za sada predstavljaju 12 urađenih glava rimskih imperatora.

- Sonja Petrović i Vuk Đuričković izvajali su 12 glava rimskih imperatora od ukupno 18. U pitanju je svojevrstan srpski brend jer je na teritoriji Srbije rođeno 18 rimskih imperatora, petina od ukupnog broja koji su vladali Rimom. Ovaj podatak pokazuje koliku je važnost područje na kojem se Srbija danas nalazi imalo za Rimsko carstvo - ističe Korać.

Preostalih 6 glava rimskih imperatora trebalo bi da bude završeno do kraja godine, kako bi potpuno bile spremne za izložbu "Putevima rimskih imperatora" u junu 2013. godine.

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;